Svijet

Šta će biti sa izvozom ukrajinskog žita? Oglasila se Turska

Turska je rekla da bi se izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka mogao nastaviti u roku od sedmicu i dosegnuti 25 miliona tona do kraja godine.

Dogovor postignut uz posredovanje Ujedinjenih naroda između Moskve i Kijeva da se omogući nastavak izvoza nakon što su luke blokirale ruske snage pobudio je nadu da se međunarodna kriza s hranom, pogoršana ratom u Ukrtajkini, može ublažiti.

Kada će tačno započeti izvoz koji je zaustavljen ruskom invazijom odredit će logistička osnova, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin.

Čak 100 brodova koji su prevozili žito i poljoprivredne proizvode bilo je zarobljeno u ukrajinskim lukama kada je izbio rat.

Ujedinjeni narodi očekuju da će prvi brodovi pokrenuti za nekoliko dana, a savjetnik globalnih osiguravatelja predložio je mehanizam koji bi mogao pomoći u pokrivanju trgovine.

Danas biti otvoreno sjedište koje nadzire izvoz ukrajinskog žita u turskom gradu Istanbulu nakon prošlosedmičnog dogovora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare