Vijesti

Šta će biti sa ženom iz Cazina koja je upucala razbojnika? Istražili smo može li završiti u zatvoru

U Cazinu se odigrala prava drama kada je razbojnik upao u jednu kuću i pokušao opljačkati porodicu Memić. Žena je pucala u razbojnika, kako bi spasila svoj i suprugov život.

Kako je Raport pisao, razbojnik je upao u porodičnu kuću s namjerom da je opljačka. Napao je vlasnika koji je zadobio tjelesne povrede, a supruga je potom pucala iz vatrenog oružja te je teško ranila provalnika.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić za Raport kaže da će ovaj slučaj voditi Tužilaštvo USK.

"Tužilaštvo USK mora uzeti u obzir okolnosti pod kojima je par bio napadnut, te da su im bili ugroženi životi. Žena je vjerovatno morala upotrijebiti vatreno oružje kako bi spasila život sebe i svog supruga. S druge strane, ovo je poruka svim kriminalcima da ljudi, ako budu napadnutim, mogu i ovako postupiti i da je to sasvim ispravno jer moraju sebe odbraniti", kazao je Kljajić.

Kazao je i kako je razbojnik još u teškom stanju te da mu je život ugrožen.

"Žena nije privedena, istražitelji i dalje rade na slučaju kako bi provjerili da li je bilo više od jednog razbojnika koji su napali ovu porodicu. Razbojnik je još u teškom stanju, životno je ugrožen. Smješten je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću i pratimo njegovo zdravstveno stanje", kazao je Kljajić za Raport.

Ovaj slučaj otvorio je polemiku na društvenim mrežama o tome treba li žena koja je pucala u napadača biti krivično gonjena. U kojem pravcu može ići ovaj slučaj te kakve kazne slijede u ovakvim ili sličnim situacijama pitali smo advokata Omera Abdagića.

"Ovdje se očito radi o provali u kuću, tačnije o upadu na privatni posjed, gdje svaki građanin ima puno zakonsko pravo da brani svoju kuću i svoj prag. Ukoliko govorimo striktno o ovom slučaju, mogu da kažem da je ovdje vrlo vjerovatno bilo pitanje života ili smrti, žena je potpuno ispravno postupila kada je pucala u razbojnika i branila sebe i supruga. Međutim, sada je sve do Tužilaštva USK kako će ono to tretirati i gledati. Također, mislim da je ovdje bila riječ o samoodbrani. Ako se pokaže da je u pitanju bila samoodbrana, žena ne bi bila krivično gonjena", kazao je Abdagić za Raport.