Ekonomija

Šta će na sve reći kupci? IKEA diže cijene, i to značajno

Lanac trgovina namještajem IKEA objavio je da će podići cijene u prosjeku za devet posto jer još ne vidi kraj poremećajima u nabavci koji podižu troškove sirovina i transporta. Cijene će porasti u prosjeku oko devet posto na svim tržištima, uz razlike od zemlje do zemlje ovisno o stupnju inflatornih pritisaka, uključujući probleme s robom i opskrbnim lancem, objavila je Ingka grupa.

IKEA je već priopćila da iznajmljuje više brodova, kupuje kontejnere i preusmjerava robu između skladišta kako bi ublažila poremećaje u lancu opskrbe, ali da je sada prisiljena prenijeti troškove na kupce jer očekuje da će se poremećaji nastaviti.

“Nažalost, sada, prvi put otkako su viši troškovi počeli utjecati na globalnu ekonomiju, dio tih povećanih troškova moramo prenijeti na naše kupce”, rekao je voditelj maloprodajnih operacija Tolga Öncü.

“IKEA se i dalje suočava sa značajnim ograničenjima u transportu i (nabavci) sirovina, što povećava troškove, i ne očekujemo poboljšanje u dogledno vrijeme”, navodi se u saopćenju.

Dodali su da očekuju da će se poremećaji nastaviti daleko u 2022. godini.

Ingka grupa bilježila je snažnu potražnju tokom pandemije jer su ljudi uglavnom provodili vrijeme kod kuće. Organizirani su kao sustav franšiza, s Ingkom kao glavnim primateljem franšize s 392 trgovine i Inter IKEA-om kao davateljem.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare