Svijet

Šta će se desiti ako Trump odbije napustiti Bijelu kuću

Nije prvi put da se u SAD-u postavlja pitanje šta će se dogoditi ako aktuelni predsjednik Donald Trump izgubi na izborima i odbije napustiti Bijelu kuću.

Kako piše Indipendent, svaki put kada je predsjednik SAD-a sugerirao da će prihvatiti rezultate izbora samo ako su povoljni za njega, mediji su istraživali ustavna ograničenja s kojima bi se suočio u osporavanju smjene iz Ovalnog kabineta.

Bivši potpredsjednik Joe Biden pripremio je sopstvenu vojsku advokata i stručnjaka za ustavno pravo kako bi se suprotstavio predsjednikovim pravnim izazovima na sve, od glasanja poštom tokom pandemije korona virusa, do navodnih slučajeva prevare, za koje je Trump tvrdio da postoje bez iznošenja dokaza, piše list, prenosi Tanjug.

Biden je insistirao da će savezni zvaničnici s velikom pratnjom ispratiti Trumpa iz Bijele kuće ako izgubi na izborima.

Mirna tranzicija vlasti osnova je američkog društva, a u prošlim primjerima spornih izbora odluke su donošene mnogo prije bilo kakvog odbijanja da se priznaju.

Nixon priznao Kennedyevu pobjedu

Richard Nixon je priznao pobedu Johna F. Kennedya 1960. godine i pored postojanja više optužbi o izbornoj prevari u korist demokrata.

Potpredsjednik Al Gore prihvatio je presudu Vrhovnog suda SAD-a da je George W. Bush pobijedio na predsjedničkim izborima 2000. godine iako su postojala značajna pitanja o integritetu rezultata na Floridi.

Paul Quirk, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Britich Columbiji, ranije je za Indipendent rekao da će policija biti dovedena u neugodan položaj.

“U jednom trenutku postavilo bi se pitanje: čijim naredbama bi se pokorili pripadnici policije? Jer bi to na kraju postalo pitanje upotrebe sile u jednom ili drugom smjeru”, rekao je on.

U američkom Ustavu se ne spominje kako predsjednika treba ukloniti ako izgubi na izborima i odbije predati vlast protivniku.

Kako navodi list, teško je reći da li bi neko bio spreman poslati Federalni istražni biro (FBI), “mornaričke foke” ili bilo koju drugu agenciju za provođenje zakona da upadne u Zapadno krilo Bijele kuće i uhapsi poraženog Trumpa.

Uništavanje predsjedničkog naslijeđa

Joshua Sandman, profesor političkih nauka na Univerzitetu New Haven, izjavio je da ne misli da bi Trump ikada odbio napustiti funkciju nakon izbora, jer bi to uništilo predsjedničko naslijeđe.

Sugerirao je da bi intenzivan kongresni i politički pritisak brzo natjerao Trumpa da ode sa funkcije.

“Prva linija odbrane bio bi Kongres, a njegova stranka bi ga pritisla, govoreći mu da mora podnijeti ostavku ili da ode”, rekao je Sandman.

“Ako želi ostati u Bijeloj kući, ostao bi u Bijeloj kući. Ali, opet, hipotetički to nije potrebno. Bijela kuća je simbolična. To nije sjedište moći, nužno”, istakao je Sandman.

Dodao je da je sve to naučna fantastika, hipotetička stvar.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare