BHDoktor

Šta će vam se dogoditi ako svakog dana pojedete barem jednu bananu?

Banana obiluje jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalija koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sistema i dobro funkcioniranje srca.

Svi smo čuli kako će jedna jabuka svaki dan sprečiti odlazak kod ljekara, ali se čini da bi se isto moglo reći i za bananu. Prepune su nutrijenata i vitamina, a ako ih jedete svakodnevno, one će pomoći da poboljšate cjelokupno zdravlje.

No, ipak treba pripaziti s unosom ove voćke, jer prema riječima stručnjaka, preporuka je da se u danu pojede banana ili dvije. Pretjerana konzumacija bilo koje namirnice, čak i ako se radi o zdravim bananama, može voditi do nakupljanja kilograma. No vratimo se bananama i zašto je dobro jesti ih svaki dan.

PODRŽAVATE ZDRAVLJE PROBAVNOG SISTEMA

Danas, više nego ikad prije, jasno nam je kako je zdravlje crijeva potrebno za zdravlje cjelokupnog organizma. Postoje mnoge strategije kako ga očuvati, a odlična je za ove potrebe i banana. Prema studiji iz 2017. godine, banana je bogata jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, koja pojačava proizvodnju kiselina potrebnih za zdravlje crijeva.

MOŽETE IZGUBITI VIŠAK KILOGRAMA

Ovo je dobrobit koja je jako na cijeni! Kako je puna vlakana i proteina, banana će vam pomoći da dugo ostanete siti, bez obzira na to što jedna banana sadrži samo 100 kalorija. Nalazi se na listi najzdravijih namirnica koje utječu na gubitak kilograma. Danas ne zaboravite u dućanu kupiti jednu bananu!

MOŽE UTJECATI NA IZGLED KOŽE

Kada pomislite na hranu koja hrani kožu sigurno vam prvo na pamet padaju losos, avokado ili orasi – ali banana može jako utjecati na to kako će vam izgledati koža i to zbog vitamina i minerala koji se u njoj nalaze, a posebno magnezija koji jača proizvodnju kolagena. Bez obzira kakve vas tegobe muče, bilo da se radi o aknama, borama ili suhoj koži, banana može pomoći. Možete napraviti i masku za lice od banane, a stručnjaci kažu da je to odlična ideja.

BUDI ENERGIJU

Posebno ako je pojedete prije tjelovježbe, ona može pojačati nivo energije i spriječiti osjećaj umora tokom dana. Rezultati jedne manje studije, su pokazali kako oni koji tokom vježbanja piju sportske napitke svakih 15 minuta umjesto banane, daju i puno manje rezultate. Upravo to dokazuje kako banane podižu razinu energije i olakšavaju izvedbu. Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sistema te nas brani od depresije i stresa.

DOBIT ĆETE DOZU KALIJA KOJI JE VAŽAN ZA ZDRAVLJE

Banane su poznate po tome što sadrže kalij, ali jeste li znali kako on može utjecati na zdravlje srca? Važno je znati da može i da će upravo konzumacija jedne banane na dan zaštititi zdravlje srca. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalija u organizam, što može imati direktan utjecaj na krvni pritisak i ostale dijelove kardiovaskularnog sistema. Istraživanja čak pokazuju kako prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik za obolijevanjem od bolesti srca za čak 27 posto. Vrijeme dakle da kupite jednu bananu.

POBOLJŠAT ĆE SE VID

Nisu u pitanju mrkve! Prema istraživanjima, banana sadrži vitamina A koji štiti oči i vid te poboljšava noćni vid. Nema potrebe da jedete mrkvu svaki dan kad možete i jednu bananu koja, ne samo da će poboljšati vid, već će čuvati cjelokupno zdravlje organizma.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare