Vijesti

Šta čeka Denis Zvizdić?

Izbornim debaklom ranjenu i kadrovski podijeljenu SDA prije nekoliko mjeseci prvo je žestoko uzdrmao izlazak Aljoše Čampare, a potom dodatno uznemirio najavljeni odlazak njegovog rođaka i potpredsjednika SDA – Denisa Zvizdića.

Odmah nakon izlaska Čampare, logično se pretpostavljalo da će njegovim stopama krenuti u njegov rođak, a možda i veći dio članstva, vezan za tzv. Gatački klan.

Špekulacije da bi mogao napustiti stranku, sam Zvizdić je podgrijao svojevrsnim ultimatumom, a potom i medijskim prepucavanjem s Bakirom Izetbegovićem.

Zvizdić je, naime, u svom ultimatumu postavio nekoliko uvjeta za svoj ostanak u SDA. Među njima je smjena rukovodstva Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, na čelu s Fikretom Prevljakom i Sebijom Izetbegović. Zvizdić je smatrao da je SDA-u potrebno kadrovsko osvježenje nakon debakla i poniženja na lokalnim izborima.

Zvizdić je tražio i da se SDA otvoreno ogradi od članova upletenih u afere, prije svega afere “Asim” i “Respiratori”, a smatrao je svoju stranku djelomično odgovornom i za stanje u zdravstvu u KS, kojim rukovodi Izetbegovićeva supruga.

Odmah nakon javnog iznošenja stavova, Zvizdić je dobio žestok odgovor Izetbegovića, kojim mu je zaprijetio “da će upoznati pravog” njega. I ne samo to, već tad je Izetbegović, bez razmišljanja ili promišljanja, odbio ispuniti bilo koji od Zvizdićevih zahtjeva.

Izetbegović je bez okolišanja kazao da mu ne pada na pamet smjenjivati svoju suprugu ili Asima Sarajlića, kao ni Fadila Novalića. Izetbegović je stao iza Osmana Mehmedagića, tvrdio da je stanje u zdravstvu super i da ne vidi problem(e) koji vidi Zvizdić.

Od tada je prošlo više od dva mjeseca, a stanje u SDA se nije pomaklo s mjesta. Kao ni Denis Zvizdić.

Zanimljivo je da ni sam Zvizdić od tada ne spominje ni izlazak ni uvjete na kojima je insistirao.

Njegovo pojavljivanje u Mostaru, tokom izborne noći, dvojako se tumačilo. Jedni su smatrali da je time pokazao da je i dalje uz SDA, dok su drugi mahali glavom i tvrdili da je stigao sam na svoju ruku, jer niko iz viših organa SDA nije bio u Mostaru osim njega.

U međuvremenu, Zvizdić se našao u središtu špekulacija da bi mogao biti kandidat za člana Predsjedništva BiH 2022. godine. Sudeći prema reakcijama iz Četvorke, ta opcija nije za njih neprihvatljiva, međutim, mnogi smatraju da se radi o spinovima kojima Zvizdić sebi diže cijenu unutar SDA.

“SDA se nalazi na prekretnici. Ostajem u stranci pod uvjetom da se zahvalimo ovim pojedincima koji nanose stalnu štetu… Rekonstrukcija stranke mora krenuti u Sarajevu”.

Da li će Zvizdić ispoštovati sam svoje riječi ostaje da se vidi, ali ukoliko želi zadržati svoj integritet i politički ugled, koji objektivno ima, morat će iskoračiti kako je i najavio. U suprotnom, mogao bi dobiti etiketu drugog Šemsudina Mehmedovića, koji se godinama buni i prijeti izlaskom iz SDA, a uredno biva na listama i uzima ogromnu plaću u Parlamentu BiH kao njihov zastupnik.

Mnogi smatraju da je Zvizdićev iskorak bio prevelik da bi Izetbegović prešao preko njega i da sad samo čeka pogodan trenutak kako bi politički eutanazirao. A upravo je u tome Izetbegović majstor.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare