Vijesti

‘Šta je Alija Izetbegović napisao u testamentu? Bakir se u to vrijeme nije puno pitao’

U večerašnjem “Politbirou uživu” Edhem Bičakčić ispričao je da je Alija Izetbegović napisao testament po kojem je SDA ostavlja njemu.

“Taj pisani testament je postojao. Desilo se da smo u toku rata je neke pregovore u jednom avionu išlo nas više zajedno. Uvijek se može desiti nesreća ili nešto drugo, tako da je prijetila opasnost da se Alija i neki bliži saradnici više ne vrate sa nekih pregovora. Tad je predsjednik kao mudar čovjek rekao da će napraviti jedan pisani testament, ako se njemu nešto desi da se on otvori i da se zna. U tom testamentu je decidno ovo pisalo: U slučaju da se desi takav slučaj, poslove na vođenju države preuzet će Haris Silajdžić, poslove na vođenju Federacije preuzet će Ejub Ganić, a poslove vođenja stranke preuzet će Edhem Bičakćić. I svi ovi učesnici imaju taj testament”, ispričao je Bičakčić.

A da li znaju današnji SDA-ovci za taj testament.

“Ako se sjećaš bili su Rimski pregovori sa Suzan Anjeli, i na tim pregovorima bio je tako veliki pritisak na predsjednika da je on faktički imao infarkt nakon toga. Tu je bio i desant na Pogorelicu… Tad je u Predsjedništvu otvoren taj testament. Bili su tamo prisutni komandant Armije BiH rahmetli Rasim Delić, Bakir Alispahić, kao ministar MUP-a, Bakir Izetbegović, bio je Hasan Čengić, Haris Silajdžić, Ejub Ganić i ja. I tad je otvoren testament, nije se znalo šta je u njemu. Pročitano je javno, svi su to vidjeli. Zaključili smo da je predsjendik živ i da nema potrebe da se postupa po testamentu. I taj testament je tako postao javan bar u tom krugu. To se nije dalje širilo”, rekao je Bičakčić.

A zašto je onda Alija Izetbegović predao stranku Sulejmanu Tihiću?

“Praktički je Alija predao Tihiću. Stranka se ne osvaja na Kongresu, ona se predaje. Tako se desilo u SDP-u, Zlatko Lagumdžija je predao Nikšiću… Ali tako je bilo i u SDA, jer je Tihiću protukandidat bio Abdulah Nakaš na tim izborima. Mislim da je to predsjednikova greška, apsolutno greška, nije Tihić zasluživao to, nije imao performanse da vodi stranku ali eto bio je duže nego predsjednik Izetbegović”.

Kako se ponašao Bakir i kakva je njegova uloga bila?

“Prvo, Bakir je sin predsjednika i ja imam visok respekt prema predsjedniku, i prema svim članovima njegove obitelji, pa i prema Bakiru. Neću nikad ništa zbog respekta prema predsjedniku reći da se Bakir sekira. U to doba, Bakir se nije puno pitao, nije se puno pojavljivao, nije ni formalno imao poziciju, bio je direktor Zavoda za izgradnju grada. Tu je radio svoj posao. To je što se tiče vrha SDA. Sigurno se sa rahmetli predsjednikom navečer sjelilo, družilo i konsultovalo se sa najbližom rodbinom. Ali, nije ga ni Alija htio ubacivati formalno u politiku”, rekao je Izetbegović.

Bičakičić kaže da je Alija imao pravo zato što nije uvlačio familiju u politiku.

“Zato nam danas i ne valja”, rekao je Bičakčić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare