Šta je Četvorka dosad dogovorila?

1895

Pregovori o formiranju Vlade Kantona Sarajevo ulaze u završnu fazu. Predstavnici stranaka Četvorke (NiP, SDP, NS, NBL) održali su i jutros sastanak.

Ono što je zvanično dogovoreno jeste da se prvo napravi program rada nove vlasti, pa tek onda krene s kadrovskim popunjavanjem.

Tako je usaglašeno da se formira Ministarstvo visokog obrazovanja, odvojeno od Ministarstva predškolskog i osnovnog obrazovanja. Također, ići će se u sjedinjavanje Ministarstva komunalne privrede sa Ministarstvom prostornog uređenja.

40 posto žena u Vladi

Dogovoreno je da Elvedin Okerić (NiP) uđe u Klub Bošnjaka i da se Vibor Handžić (NS) imenuje za predsjedavajućeg Skupštine KS.

Osim toga, usaglašeno je da buduću Vladu čini više žena, tačnije da 40 posto ministarskih funkcija zauzimaju žene.

Što se tiče samih kadrova koji će voditi ministarstva, kako je Raportu potvrđeno iz više izvora, nije bilo govora na zajedničkim sastancima.

Međutim, kako Raport saznaje, unutar stranačkih tabora se traže kandidati za razne pozicije, iako ni resori nisu raspoređeni.

Tako je, prema našim saznanjima, Elmedin Konaković na sastanku kazao da NiP ima kandidate za sve funkcije, te da imaju tri moguća kandidata za premijera KS. Iako Konaković nije spominjao imena, mediji su objavili ime Sanele Pašić, direktorice u Addiko banci, koja ima i najviše šanse, uprkos nekim pokušajima da se ona diskvalificira.

NiP za ovo imenovanje ima i podršku drugih zastupnika, kao što su Bilsena Šahman (SBB) i Aljoša Čampara.

Pašić se spominje kao sposobna osoba iz realnog sektora koja ima fantastične rezultate te je odlična u kriznom komuniciranju, kakvo će biti potrebno novoj Vladi KS.

Od kandidata NiP-a spominje se i Admir Katica, koji je spreman ponovo prihvatiti poziciju ministra unutrašnjih poslova. On je uposlen u VSTV-u. U igri za istu poziciju je i Adis Drnda, trenutno uposlenik SIPA-e.

Džuvo se ponudila, ali ima male šanse

Kao što je već poznato, Naša stranka želi vidjeti Edina Fortu ponovo na čelu Vlade KS, ali njegove šanse su male. NS bi volio u Vladi KS vidjeti i bivšu ministricu pravde Lejlu Brčić.

Kandidata za premijera ima i SDP. Kako nam je rečeno, oni bi predložili Adnana Štetu, bivšeg ministra saobraćaja KS. SDP-u se za ministricu zdravstva ponudila i Almira Hadžović-Džuvo, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Međutim, kako saznajemo, ona ima male šanse, a umanjilo ih je to što nema iskustva u zdravstvu. Ipak, nije isključeno da dobije neku drugu funkciju. SDP, prema saznanjima Raporta, ima i drugog kandidata koji bi bio spreman uhvatiti se ukoštac s haosom u zdravstvenom sistemu.