Politika

Šta je Dodik danas poručio, a šta Vučić, i kome: ‘Sarajevo je potpuno bolesno u političkom pogledu’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na pres-konferenciji održanoj povodom današnje posjete Banjoj Luci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Vlade i Skupštine te zemlje, optužio je “politiku Sarajeva” za izostanak saradnje s Republikom Srpskom (RS) te za zahtjeve o ukidanju tog entiteta i eliminaciju njegove institucionalne snage.

Između ostalog je kazao da je “Sarajevo potpuno bolesno u političkom pogledu” i da su izjave llidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegović nakon aktueliziranja teme „non paper“ nešto što je “nama poznata ideologija”.

“Ni mi ni Srbija nismo izazvali, plasirali „non paper“, to je došlo sa strane. A mi ne želimo nikakakv sukob, eksces, pa ni na individualnom nivou”, kazao je Dodik.

On kaže da Sarajevo “očigledno drukčije misli” dodavši da ne želi polemizirati dalje u ovoj priči s Izetbegovićem i da je Bosna i Hercegovina podijeljena na entitete, jer je tako istorija učinila.

Više puta je ustvrdio da Republika Srpska ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine. U kontekstu eventualnog razdruživanja, što bi, po njegovim riječima, uzrokovala isključivo loša politika Sarajeva, Republika Srpska bi otišla s 49 posto pripadajuće teritorije Bosne i Hercegovine.

Po Dodikovim riječima, Republika Srpska i dalje nastoji afirmisati dejtonski princip „slovo Dejtona“, kako je dodao, te nikad neće povući nijedan ratni potez vezano za njen status.

Rezimirajući današnje razgovore s Vučićem i drugim predstavnicima vlasti Republike Srbije, on je između ostalog naveo izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd i druge projekte kao što je hidroelektrana na Drini i izgradnju kompleksa Gradina u spomen srpskim žrtvama logora Jasenovac.

Tvrdeći da on, za razilku od političara iz Sarajeva, ne odbija rad na zajedničkim projektima, pozvao je na realizaciju programa putne infrastrukture i drugih poslova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na ovoj pres-konferenciji da je Bosna i Hercegovina treća izvozna destinacija za Srbiju, trgovinski partner broj sedam, dakle veoma važan partner.

On tvrdi da trgovinska razmjena dviju zemalja može biti značajno veća ove godine u odnosu na prošlu, a u kontekstu savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske, napominje da je bitno, čuvajući mir i stabilnost, razvijati ekonomije i osigurati ljudima budućnost kako bi znali da rat nije perspektiva već zajednički rad.

Vučić je, kao i Dodik, najavio finansijsku pomoć Srbije u realizaciji razvojnih projekata u četiri opštine u Bosni i Hercegovini – Drvaru, Kostajnici, Dubici i Nevesinju.

Aktuelni su i razgovori, dodao je, o izgradnji aerodroma u Trebinju, za šta, po procjeni Srbije, treba izdvojiti od 98 do 100 miliona eura, a od čega bi Srbija direktno investirala u omjeru 73-75 posto, što nisu i jedini potrebni troškovi u kojima bi učestvovala.

Ulaganjem značajne sume Srbija bi pokušala da priskrbi veliku korist realizacijom tog projekta, kako Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini, tako i sebi kao vlasniku objekta, rekao je Vučić.

Govoreći o značaju izgradnje putne komunikacije između Beograda i Sarajeva, on ističe da je razagovarano i o nečemu što je izuzetno značajno za građane Republike Srpske – izgradnji autoputa do Bijeljine i mosta preko Save, za šta Srbija želi direktno uložiti 100 miliona eura od potrebnih 136 miliona.

Objašnjavajući zašto je njegova zemlja spremna na toliku pomoć, Vučić tvrdi da to čini u interesu povezivanje regiona, pripadnika različitih naroda, kao i Srba.

Predsjednik Srbije rekao je i da ta zemlja ima najviše stranih investicija u regiji, što joj je omogućilo rast plaća i penzija više nego kod susjeda.

Kad je riječ o izgradnji spomen-područja Gradina, predsjednik Srbije navodi da svako dijete iz Srbije treba da nauči šta se u prošlosti desilo njihovim sunarodnicima u Jasenovcu i da, ne šireći mržnju, bude očuvana kultura sjećanja.

Prema Vučićevim riječima, njegovoj zemlji je „strahovito važna“ suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupacije, a u kontekstu relacija s Republikom Srpskom, najavio je da predstoji dosta posla, između ostalog na planu očuvanju jezika i pisma, u vidu sličnih ako ne i istih zakona.

Na molbu novinara da prokomentira izjavu Bakira Izetbegovića povodom „non papera“, Vučić je kratko odgovorio da Srbija želi najbolje moguće odnose i da joj ne pada na pamet razmišljati o sukobima.

Na ovoj pres-konferenciji je najavljeno i da će predsjednik Srbije danas biti počastvovan dodjelom Ključa Grada Banja Luke.

Prethodno je Milorad Dodik kazao da je ova posjeta Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika Srbije, za Republiku Srpsku najznačajnija ikada i da su sve teme razgovora bile u kontekstu specijalnih veza.Povezani postovi: