Region

Šta je Konov koeficijent koji je eksplodirao u Srbiji

U Srbiji je u nedhelju registrirano 287 novozaraženih. Iako je nedjeljna cifra manja ona sa sobom nosi bitan podatak .

Kako navodi Blic, iako je 287 druga najmanja brojka u posljednjih desetak dana, problem leži u tome što je jučer testirano znatno manje osoba nego ranije – samo 4.050.

Tu na scenu stupa čuveni ‘Konov koeficijent’, odnosno broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih za dati dan, a on je jučer iznosio čak 7,08 posto. To je najveća brojka još od 21. aprila kada je bio 7,34 posto, piše Blic.

Zatim se podsjeća da je član Kriznog štama dr. Predrag Kon pri kraju prvog vala koronavirusa rekao da će se o ukidanju vanrednog stanja i skidanju restriktivnih mjera moći razgovarati kada broj novozaraženih u odnosu nabroj testiranih padne ispod pet posto.

Problem je dakle u tome što je ta cifra sada veća od tih pet posto, a posebno zabrinjavaju izjave nadležnih iz Instituta za javno zdravlje Šabac gdje je posljednjih dana čak 70 posto testiranih bilo pozitivno na koronavirus.

“Konov koefiocijent” bi tako mogao igrati odlučujuću ulogu u odlučivanju o tome da li će nadležni u Srbiji donijeti još restriktivnije mjere u borbi protiv koronavirusa, o kojima se govori svaki dan.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare