Kolumna ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja izazvala je brojne reakcije
Politika

Šta je Murphy poručio ispod diplomatskog celefona svoje kolumne? Truhla politika SDA i DF-a nas davi

Kada se sa članka kojeg je pisao američki ambasador u BiH Michael Murphy ukloni i ono malo diplomatskog celofana, na pladnju ostaje gola istina kao otrežnjenje i šamarčina puku koji ne razumije kuda ga vode radikalne politike.

Michael Murphy, iako iskusni diplomata, do sada je pokazao da u iznošenju svojih stavova ne okoliša. Direktno ukazuje na krivce i njihove greške i nema problem s tim određene politike nazvati licemjernim ili korumpiranim.

Tako je bilo i u jučerašnjoj kolumni.

Krenuo je od pohvala građanima, da bi konstatirao da su političari lošiji dio ovog društva.

Murphy tako navodi da već 27 godina političari poziraju i kukaju, dok u suštini drže ruke u džepovima i ništa ne rade.

Ovdje se može povući paralela sa nedavnim iskrenim ispadom visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je političare nazvao smećem.

No, Murphy ovdje gleda stvar kroz jednu drugačiju vizuru.

Posljednih sedmica, tačnije od kada je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, može se vidjeti nezadovoljstvo pojednih partija njegovim rješenjima.

Naravno, većina će se složiti da su rješenja loša u smislu promocije i promicanja političke multikulturalnosti. No, kvaka je u nečemu drugom.

Najglasnije su one partije koje su se svim silama trudile da do dogovora ne dođe – SDA i DF.

Upravo iz ovih partija stiže najveći broj galamdžija koji bi da ruše Schmidta i sve one koji su ga podržali. Uključujući i Ambasadu SAD u BiH.

SDA i DF skrivaju smrdljivi trag svog vegetiranja

Kao i obično, SDA i DF ovdje stvari fakturišu na drugu adresu, pokušavajući zametnuti smrdljivi trag svog vegetiranja po pitanju Izbornog zakona. SDA se već 20 godina ‘dogovara’ s HDZ-om, a dogovora nije bilo ni na vidiku. A, svaki dogovor bio bi bolji, bliži kompromisu, od onog koji je Schmidt nametnuo.

To faktički kaže i Murphy u svojoj kolumni.

On je podsjetio na pogubnost nekih ranijih politika koje su strovalile možda i najbolje prilike koje je BiH imala. Murphy ističe da Dejton ima svojih mana, ali isto tako prstom upire u one koji ga mogu mijenjati. Ali ne žele.

“U protekle dvije decenije međunarodna zajednica je stalno pokušavala pomoći postizanje sporazuma kako bi se poboljšala funkcionalnost i jednakost državnih institucija – kroz aprilski paket 2006., butmirski proces iz 2008., razgovore koje je vodio gospodin Fühle 2013., sve do posljednjeg pokušaja koji je okončan početkom godine u Sarajevu.

Svaki proces doživio je neuspjeh iz istog razloga – politički lideri, jedini autoritet koji može promijeniti Ustav BiH, izabrali su političko poziranje, odbijali da prihvate manje od “savršenog” rješenja, savršenog po definiciji strane koju predstavljaju i odbijali su kompromis. Onda su krivili druge za manjak napretka. Neuspjeh je kolektivan, zajednički je svim liderima u zemlji, onima koji su neiskreno pregovarali, kao i onima koji su odbili da pregovaraju”, napisao je Murphy.

On ovdje prvenstveno misli na Stranku za BiH koju je tad vodio Haris Silajdžić. Upravo je on oborio Aprilski paket da bi kasnije obećavao političku ublehu zvanu “100 posto BiH”. Od tada do danas BiH je sve manje.

Sankcije za one koji blokiraju vlast?

Murphy tako fakturu jasno proslijeđuje i Bakiru Izetbegoviću, koji je do sada nebrojeno puta obećavao nešto pa slagao. Ali i Željku Komšiću i njegovim radikalnim galamdžijama koji se nisu čak udostojili pokušati pregovarati. Sve su posmatrali iz udobnih fotelja pozivajući na novu, ali suštinski istu ublehu kao i SBiH – Milion potpisa za građansku BiH.

Upravo Izetbegovićev kukavičluk (a kojem realno odgovaraju Schmidtove izmjene jednako kao i HDZ-u) i Komšićeva šanerska politika dovele su do toga da je građanske BiH sve manje.

Naravno, zbog toga obojica upiru prstom u OHR, šireći teorije zavjere o tobožnjoj islamofobiji i pokušaju nametanja aparthejda nad Bošnjacima.

No, Murphy ima jasnu poruku za njih, ali one sve druge kojima padne namapet blokirati provedbu izbora pod lažnim izgovorom loših nametnutih rješenja.

“Samo politički predstavnici u Federaciji mogu garantovati novu, funkcionalnu vlast. Politički lideri moraju ovu obavezu shvatiti ozbiljno, a međunarodna zajednica mora insistirati na njihovoj odgovornosti ukoliko oni to odbiju da urade”, napisao je ambasador.

On je ovdje bez ikakvog uvijanja poručio da će svako ko blokira formiranje vlasti biti sankcionisan. A onda šalje i poruku onima koji bi da ruše Schmidta.

“I visoki predstavnik ovdje ima svoju ulogu, a oni koji nastoje da sruše njega i njegovu instituciju trebali bi pažljivije razmotriti posljedice svog djelovanja”.

Uz sve ove političke poruke koje Murphy šalje bez ustezanja, tu je i jedna kojoj se trebaju posvetiti tužilaštva.

Naime, on političke elite i vođe koji okolo kukaju kako je Dejton loš poziva da prestanu krasti.

Murphy odašilje signal da je svima jasno vidljivo kako se političke elite lako rastaljuju i zajedno zavlače ruke u budžetske kese, dok nikako da stave zajedničke potpise na za narod važne zakone i odluke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare