Vijesti

Šta je ‘stožerna manjina’ za koju se bori Bakir Izetbegović?

“Ta manjina me uvijek najviše zanima, ona je stožer, nju se ne smije izgubiti jer oko nje se hvata povodljiva većina”, odgovorio je Bakir Izetbegović na pitanje novinara o odlasku i odlivu značajnih kadrova iz SDA.

Iz ove rečenice bi se mogla shvatiti suština politike koju vodi Bakir Izetbegović.

Kao što je onomad, za općinu Centar Sarajevo, rekao, da je važna kao deset drugih, ovom rečenicom je hiljade glasača i članova SDA jednostavno okarakterisao kao “povodljivu većinu”.

Ko je ta manjina koja je stožer i za koju se bori Bakir Izetbegović?

Je li to manjina ideološki vezana za ideju Alije Izetbegovića, za ono što je prvi predsjednik BiH napisao u svojim knjigama, rekao u intervjuima, pokazao na prvim linijama s borcima, štitio u Parizu, Ženevi, Dejtonu?

Ili je ta manjina tu da kontrolira struju, vodu, telekomunikacije, izgradnju puteva, članstva u upravnim odborima, namještanje tendera, zapošljavanja, uhljebljavanja?

Iako imamo želju, jak poriv da vjerujemo da manjina pripada ovoj prvoj grupi, zdrav razum to ne dozvoljava.

Bakir Izetbegović nas podučava da vjerujemo onome što govori u svojim intervjuima, a da ne vjerujemo svojim očima.

Prema tezi Bakira Izetbegovića, svi koji nisu “njegova manjina”, su izdajnici.

Izdali su, prema njegovom mišljenju, ideju Bosne, ideju Alije Izetbegovića, izdali su državne interese, interese naroda i stranke, zaboravili su patriotosku borbu.

Samo što i ovdje Bakir Izetbegović generalizuje. Svi što su otišli, uradili su to, prema njegovom mišljenju, iz pukog ličnog interesa, samo je on i njegova “stožerna manjina” još uvijek tu jer voli Bosnu, jer su moralne veličine, jer su bili tu kad je bilo najteže.

Izetbegović očigledno nije svjestan da košta puno povodljivu većinu njegov monopol na vjeru, stranku, patriotizam, Bosnu, istinu. Pored tog monopola, pokušava imati i monopol na zdrav razum.

Bakir Izetbegović ne misli da je članstvo i glasače uvredljivo okarakterisati povodljivim, makar ono bilo i bivše. On izgleda ne vjeruje, zbog niza izdaja koje je, kako kaže, doživio, da ljudi mogu biti i dobronamjerni, prijatelji, patriote. Da mogu voljeti Bosnu i navijati za reprezentaciju i ako nisu u SDA.

Ili je, možda, jednostavnije da vjerujemo Bakiru Izetbegoviću, a ne svojim očima, ušima i zdravom razumu.Povezani postovi: