Vijesti

Novalićeva izjava o zemljotresu izazvala reakcije, oglasila se i Vlada FBiH

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH definitivno je čovjek koji ima najveći broj skandala, lapsusa tokom svog mandata. Da se u svojim blamovima ne zaustavlja pokazuje i izjave za medije koje su uslijedile nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji. Na društvenim mrežama pristižu lavine komentara a svi se pitaju samo “Šta je više sa ovim čovjekom?!”.

Naime, on je u izjavi za medije sinoć kazao kako treba što više da ih je pod rušinama. U nastavku pogledajte i njegovu izjavu.

“Želimo da ih je još više po ruševinama. Oni čekaju našu pomoć. Ovo je jedna plemenita misija. Zamislite ljude koji su pod ruševinama i još žive. Želimo da ih je još više pod ruševinama. Oni čekaju našu pomoć. Bilo kakava natezanja i nagađenja nisu potrebna”.

Novalić očito nije tako mislio, no isto tako je očito da je nespretan prilikom izražavanja svojih misli. Iz Vlade FBiH su kasnije pojasnili njegovu izjavu tvrdeći da je rekao drugačije.

“Svako se preslušavanjem originalnog, a ne montiranog snimka ove izjave, može uvjeriti šta je premijer odgovorio na novinarski upit. Pitanje novinarke odnosilo se na čekanje odluke Vijeća ministara BiH koja nije donesena ni dan nakon što je Vlada FBiH odobrila slanje spasilačkih timova u Tursku, a što bi, i prema konstataciji novinarke, olakšalo ovu misiju.

Premijer Federacije BiH, odgovarajući na to pitanje, naglasio je da se radi o plemenitoj misiji i da nema mjesta politici. Nije rekao da želi da je što više žrtava pod ruševinama, kako se to nastoji prikazati plasiranjem izmontiranog videa putem društvenih mreža. Rekao je: “Zamislite, neke ljude, djecu, žene koji su možda još uvijek živi i želimo da ih je što više. Pod ruševinama čekaju našu pomoć. I bilo kakva druga natezanja i nagađanja nisu dobrodošla u ovom momentu.“, rekali su iz Vlade.

Podsjetimo, Novalić i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin ispratili su sinoć prvi tim od 25 pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina sa potrebnom opremom i dva potražna psa, koji su krenuli iz Sarajeva u područja pogođena jučerašnjim katastrofalnim zemljotresima u Republici Turskoj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare