Životni stil

Šta je za ručak? Recept za neodoljivu piletinu u gustom umaku od luka i paradajza

Chakhokhbili je omiljen u Gruziji. Mirisni umak od paradajza i piletine jednostavno je napraviti, a poslužiti je možete s tjesteninom, rižom ili krompirom. U Gruziji je omiljeni dodatak tom jelu adjiko pasta koju možete zamijeniti blagom ili ljutom pastom od čilija, čiju količinu prilagodite afinitetu prema ljutini.

Adjiko pasta se uglavnom radi od paprike, paradajza, bijelog luka i lokalnih začina poput korijandra i sjemenki komorača, ali receptura se razlikuje od kraja do kraja.

Recept za chakhokhbili:

  • 500 g piletine (batak, zabatak, krila)
  • 1 glavica luka
  • 2 kašičice paste od paradajza
  • 4-6 češnja bijelog luka
  • 1 kašika paste adjike ili paste od čilija
  • 400 g pelata
  • 20 g peršina ili korijandra

Priprema chakhokhbilija:

  1. Osušite piletinu i začinite je solju i biberom. Zagrijte ulje u velikoj tavi ili loncu i pecite piletinu u više tura, oko 4-6 minuta po strani. Odvojite dvije kašike ulja od pečenja, a ostatak bacite.
  2. Na tom ulju pržite sjeckani luk koji posolite, dok ne omekša, oko 5-7 minuta. Dodajte pastu od paradajz i adjiku ili pastu od čilija i pržite oko 2 minute. Dodajte bijelog luka i kuhajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte pelate i promiješajte.
  3. Vratite piletinu u lonac, smanjite vatru na srednje nisku, pokrijte i kuhajte dok piletina ne omekša, oko 45 minuta. Izvadite piletinu iz lonca i dodajte sjeckani peršin ili korijandar. Promiješajte da se sjedini i kuhajte još pet minuta, začinite ako je potrebno.