Politika

Šta kaže Statut: Ulazi li UO KCUS-a u ‘djelo’ što ne smjenjuje Sebiju Izetbegović i ko je još može smijeniti?

doktorat Sebija Izetbegović KCUS-a, Upravni odbor KCUS-a, UO KCUS-a

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu još uvijek ne zakazuje sjednicu na kojoj bi raspravljao o statusu direktoricu Sebije Izetbegović.

Naime, krajem prošlog mjeseca održana je sjednice UO KCUS-a na kojoj se na dnevnom redu trebala naći ta tačka. Nju su inicirali predstavnici Kantona Sarajevo i USK. Međutim, predsjednik UO Jasmin Kapetanović izbacio je tu tačku kazavši da se nisu stvorili uvjeti.

Razlog zbog kojeg bi UO trebao raspravljati o statusu direktorice ležu i tome što Izetbegović više ne ispunjava uvjete za ovu poziciju.

Ona je prvo ostala bez titule magistra nauka, a nakon toga i bez zvanja redovne profesorice. Osporen je i njen doktorat, ali je Općinski sud uveo mjeru po ovom pitanju.

No, da bi neko bio direktor KCUS-a mora imati status redovnog profesora na nekom fakultetu medicinskih nauka i to iz oblasti koja se nudi na KCUS-u. Izetbegović je bila profesorica ginekologije, a Medicinski fakultet u Sarajevu i Fakultet zdravstvenih nauka već su ranije uputili u proceduru otkaze.

Time je Izetbegović defacto ostala bez jednog od glavnih uslova.

Zanimljivo je da se Upravno odbor svojim nečinjenjem uvlači i u moguću odgovornost. U Statutu KCUS-a navodi se da ukoliko UO ne razriješi direktora u roku od 30 dana to može uraditi ministar zdravstva FBiH.

To da se Vlada FBiH bavi statusom Sebije Izetbegović do sada je sprečavao bivši premijer Fadil Novalić (SDA). No, sad je došla nova Vlada FBiH, koja je već najavila smjenu direktora SDA.