Kolumne

Šta me nervira u Sarajevu (I)

Kroz nekoliko kratkih tekstova pod naslovom "Šta me nervira u Sarajevu" na ovome mjestu tretirat ćemo pojave koje ne samo da su frustrirajuće za autora teksta, već vrlo vjerovatno i mnoge razumne građane glavnog grada. Sigurno ih će se dosta u njima pronaći.

Treba svakako napomenuti da su spomenuti fenomeni navedeni taksativno, a ne po važnosti. Pa krenimo...

1. Sat na kružnom toku u Hrasnom

Otkako je realiziran ovaj čudotvorni izum, to saobraćajno olakšavajuće rješenje, otad datira i sat

Otkako je realiziran ovaj čudotvorni izum, to saobraćajno olakšavajuće rješenje, otad datira i sat. Nalazi se usred kružnog toka i sami bog zna zbog čega on tu stoji i koja mu je upotrebna vrijednost. Njegova prvobitna namjena, da pokazuje tačno vrijeme, ispoljava se tek dva puta u toku dana, svakih 12 sati. Ne samo da obični građani tu prolaze, već vrlo izvjesno da se neko kružno kreće i od nadležnih ili njima bliskih.

Da je ovo iole ozbiljna država, neko bi to dosad prijavio tamo negdje, nekome, u općini, pa bi oni onda nekome - da ne radi sat. Ali, kakvi. Hajde bogati, kao da nemamo mobitele i satove pa ne znamo koliko je sati.

2. Prekid zelenog vala kod Remize

Nije mi zbog mene, najčešće da se može ne bih ni koristio automobil. Da se pitam biciklistička bi ovo grad bio. Ne može Sarajevo biti Amsterdam ili Geteborg, ali evo ima Bogota...

I zamislite sad nekog ko je došao u Sarajevo iz Beča ili makar Niša i upoznat je s blagodetima zelenog vala. I ide sve to dobro, najnormalnije, brzina je konstantno zadovoljavajuća da bi se ispoštovali "strogi kriteriji" kad najednom kod Remize - crveno.

Može se jedino nagađati šta u tom momentu može pomisliti Bečlija ili Nišlija - meraklija. Ima opcija, ko je iz Sarajeva upratio je tu "mandžu", da ga posebno "nabere" od Otoke i tako izloži i sebe i druge riziku ugrožavanja sigurnosti.

3. Žmigavac papci

Kad smo već u okvirima saobraćajnog diskursa, posebnu frustraciju izaziva karakteristična sklonost češćeg korištenja sirene, nego žmigavca kod većine "prosječnih" vozača. Također, izuzetna je korelacija bacača kore od banane kroz prozor i neupaljivača žmigavca.

Izraziti bijes stvaraju i oni koji uključe žmigavac tik na ulasku u šikanu, što potez tog ultrakomplikovanog poduhvata čini još i besmislenim. Dakle ni oni nisu amnestirani...