Politika

Šta NiP dobiva sa Zvizdićem, a šta on s NiP-om?

Nakon duge političke sapunice čije je glavni lik bio, Denis Zvizdić jučer je onim najtvrdokornijim, koji su uprno pratili i čekali rasplet, konačno priredio završnicu.

Iako očekivano, predvidljivo i samim tim nimalo iznenađujuće, zvanično Zvizdićevo priključenje Narodu i pravdu jučer je bila jedna od glavnih vijesti.

Njegov prelazak iz SDA u NiP može se politički posmatrati s nekoliko aspekata, no dva su najvažnija: Šta dobiva Zvizdić, a šta NiP?

Krenimo od onoga što on dobiva.

Šta dobiva Zvizdić?

I sam Zvizdić jučer je kazao da se na ovaj potez odlučio nako dugo razmišljanja. Inače, kroz zadnjih godinu i po pokazao je da svaki svoj potez dobro odmjeri, kalkulira i procjen, a često u tome i pretjera kao što je bio slučaj sa izlaskom iz SDA, pa i s priključenjem NiP-u.

Jedina alternativa koju je Zvizdić imao jeste da formira svoju stranku, svjestan da SDP nije za njega, niti on za SDP, dok su druge stranke nemaju uzlet kakav NiP realno ima.

Iako je, bar se u političkim kuloarima govorilo, imao nekoliko zanimljivih ponuda, a jedna je navodno stigla i od Željka Komšića i njegovog DF-a.

Što se tiče formiranja nove stranke, svjestan je Zvizdić da mu za to treba mnogo vremena, a još više para. Pored toga, startna postava koja bi organizirala mjesne odbore u svim ćoškovima države.

NiP, na čelu s Konakovićem, je to, ako nije završio, priveo kraju.

Dakle, Zvizdić dolazi na faktički na gotovo i na to dobiva odličnu političku platformu preko koje može svoj kapital pretvoriti u mandat u bilo kojoj instituciji, na bilo kojoj razini.

No, zauzvrat Zvizdić daje NiP-u nešto što mu je do sada falilo i to se osjetilo. Tu dolazimo do drugog pitanja: Šta NiP dobiva?

Šta dobiva NiP?

Istina, NiP stvara percepciju da skuplja nezadovoljne SDA-ovce, no činjenica je da su ga nezadovoljni SDA-ovci i napravili.

No, za razliku od dosadašnjih prelazaka u NiP, i to ne samo SDA-ovaca, Zvizdićev je drugačiji.

Konaković, kada je u pitanju Zvizdić, voli upotrebljavati riječ ‘gabaritan’ aludirajući na to da Zvizdić već godinama politiku igra na višim nivoima.

I tačno to je nedostajalo NiP-u. Zvizdićev prelazak je, nakon prelaska njegovog rođaka Aljoše Čampare, vjerovatno najznačajni transfer.

Tehnički, NiP je dobio zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i to predsjedavajućeg ovog doma, te tako postao stranka koja je parlamentarna na svim nivoima.

No, pored toga, stranka Elmedina Konakovića dobila je igrača viših nivoa, političara koji je vodio Vijeće ministara, gajio dobre odnose sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel i drugim evropskim liderima.

A još važnije od toga, dobili su čovjeka kojeg bez problema mogu kandidirati za člana Predsjedništva BiH. Iako se jučer istaklo da će se sve učiniti da kandidat bude zajednički od stranaka Trojke, politički sigurnije je imati asa u rukavu.

Iako je Zvizdić mnoge kredite potrošio sa razvlačenjem razvoda sa SDA, naivno je vjerovati da idalje ne može povući glasove. I to ne samo za sebe.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare