Svijet

Šta Putin poručuje neverbalnim govorom? Stručnjak za Raport: ‘Povremeno oblizuje usne kako bi sam sebe umirio’

Od 24. februara kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu, Vladimir Putin i njegov život su postali glavna tema svih svjetskih medija.

Počeli su da se otkrivaju detalji koje do sada javnost nije znala, ali i bilo je puno onih koji su ga upoznali da tvrde kako to nije čovjek o kojem su pričali te da se dramatično promijenio.

Tako su i mnogi stručnjaci širom svijeta analizirali njegovo ponašanje, a pojedini su tvrdili da razlog njegove promjene bi moglo biti i ‘slabo zdravlje’ predsjednika Rusije.

O tome je pisao i Britanski Daily Mail, koji je naveo da prema informacijama kojima raspolažu, a koje su prikupili u razgovorima s članovima tajnih službi, ljudima bliskim Putinu i medicinskim stručnjacima, postoje tri scenarija koja bi mogla objasniti Putinovu promjenu ponašanja, a samim tim i njegovu suludu odluku da napadne Ukrajinu.

Međutim, još nešto je sigurno, a to je činjenica da je neverbalnim govorom Vladimir Putin poslao uistinu snažne poruke svijetu.

Neverbalnom komunikacijom svjesno ili nesvjesno prenosimo poruku i na što efektiniji način, kako bi izrazili emocije dojmove ili ga uvjerili u vlastiti stavove.

Pojasnila je ovo za Raport , Semina Ajvaz šefica Odsjeka za komunikologiju na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Kako bi preciznije fokusirali neverbalnu komunikaciju Putina, fokusirali smo se na dva video snimka.

Prvi video snimak je objavljen 24. februara, dakle prvi dan invazije na Ukrajinu. Radi se o Putinovom obraćanju oligarsima.

Podsjetimo, tom prilikom je između ostalog Putin kazao kako je invazija na Ukrajinu bila ‘očajnička mjera’.

Riječ je o ovom obraćanju:

Profesorica Ajvaz za naš portal je kazala kako je najuočljiviji dio ovog javnog nastupa ogromna fizička distanca koju je Vladimir Putin napravio obraćajući se publici.

“Fizička distanca od najmanje dvadesetak metara u jednosmjernoj komunikaciji je demonstracija moći kojom se želi prikazati nedodirljivim i na takav način gradi autoritet, a postoji mogućnost i da ima paničan strah od aktuelnog virusa.

Retorikom ostavlja dojam autokrate, uvjerljivog i dominantnog lidera, vrlo uvjeren u ono što govori i čini. Autoritativan nastup, boja glasa obojena dinamikom, pauze u govoru optimalne, naglašava najznačajnije dijelove rečenice. Ekspresija lica lišena emocija, pogled hladan, bez imalo empatije, kontakt očima direktan, ostavlja dojam samouvjerene i neustrašive osobe koja zna šta radi.

Držanjem tijela prikazuje stabilnost i ravnotežu, s otvorenim položajem ruku pokazuje iskrenost, a ramenima nagetim prema naprijed da je itekako zaiteresiran da prenese poruku. Ruke koristi kao dodatni alat da pojača izrečeno. Kompletnim vizuelnim identitetom demonstrira da je snažna ličnost”, navela je u analizi profesorica Ajvaz.

Potom, smo se osvrnuli i na snimak koji je objavljen prije četiri dan sa jednog od online sastanaka.

O ovom snimku je riječ:

Prilikom tog sastanka, profesorica Ajvaz navodi kako je povremeno pokazivao znakove nervoze.

“U javnom nastupu gdje sudjeluje na online sastanku pokazuje nadmenost, samouvjerenost i odlučnost. Jedine znakove nervoze pokazivao je poigravanjem sa hemijskom olovkom koju je dok govori palio i gasio, kao i povremenim oblizivanjem usana kako bi sam sebe umirio”, pojašnjava Ajvaz za naš portal.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare