Životni stil

Šta s piletinom, a da bude brzo gotova, zdrava i jako, jako ukusna? Ovo je recept dana

Ako ste u potrazi za receptom za neko jelo koje je brzo gotovo, a jednostavno za pripremu i pri tome sadrži osnovne skupine namirnica koje, po svoj prilici, već imate kući, imamo jedan upravo takav. Riječ je o verziji popularnog kineskog jela, piletina Chow Mein koje se sprema u woku od piletine, rezanaca i povrća te sadrži i neke egzotične sastojke, no osim umaka od soje (koji se u ovom slučaju koristi za mariniranje), većina ih ide u umak koji jelu daje završni dodir i specifičan okus karakterističan za azijska jela (što znači da ih, osim ako baš želite biti vjerni izvornom receptu, možete zamijeniti onim što vam je na raspolaganju).

PROČITAJTE  Ovaj sočan biskvit kolač sjajna je ideja za otvaranje sezone omiljenih jagoda

Piletina Chow Mein

Sastojci:

pileća prsa

  • rezanci
  • paprika
  • luk
  • mrkva
  • kupus
  • bijeli luk
  • đumbir
  • ljuta papričica
  • mladi luk
  • sezam
  • limun
  • soja umak
  • umak mirin
  • umak od kamenica
  • malo gustin
  • sezamovo ulje
  • so, biber

Priprema:

Rezance kuhajte u posoljenoj vodi 3-5 minuta, zatim ih dobro ocijedite.

Pileća prsa narežite na trakice i marinirajte u soja sosu, sezamovom ulju i limunovom soku barem 15 min.

Papriku, luk, mrkvu, kupus… narežite na trakice (julienne).

Bijeli luk i dumbir naribajte, ljutu papričicu nasjeckajte.

U jako zagrijan wok dodajte sezamovo ulje pa pržite piletinu par minuta, dok ne dobije boju sa svih strana, lagano se karamelizira. Meso izvadite, a u wok dodajte još ulja pa vrlo kratko pržite bijeli luk, đumbir i ljutu papričicu. Postupno dodajte ostalo povrće (mrkvu, luk, papriku i na kraju kupus) i stalno miješajte. Dodajte rezance, kad se dobro umiješaju i poprže vratite piletinu, prelijte umakom od soja sosa, mirina, i malo vode s gustinom. Brzo promiješajte i maknite s vatre. Pospite mladim lukom i poslužite posuto sezamom.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare