Svijet

Šta sada slijedi: Trump možda neće dočekati kraj mandata. Je li moguće da završi iza rešetaka?

Stanje u SAD-u je i dalje haotično, ali već sada treba razmišljati o posljedicama ovog napada na američku demokratiju i njezine institucije.

Steven Dennis, kongresni izvjestitelj agencije Bloomberg, već je objavio kako očekuje da se Kongres vrati glasanju.

Predsjednik Senata i američki potpredsjednik Mike Pence je najavio da će svi nasilnici biti sudski gonjeni. Treba uzeti u obzir i sljedeću informaciju: u Washingtonu se nije okupio tako velik broj ljudi koliko je Donald Trump očekivao. Oni su u svojoj nakani prekida sjednice Kongresa uspjeli zbog dobre organiziranosti, oslanjanja na apsolutnu silu i ispravne procjene da policija neće posezati za oštrijim sredstvima prisile. Neupitno je da se ovako nešto više neće dogoditi.

Druga je poznanica da će se sjednica Kongresa nastaviti čim se na Kapitolu u Washingtonu uspostavi red. Nepoznanica je kako će se pobunjeni kongresnici, 13 senatora i 140 zastupnika Republikanske stranke, postaviti kad se sjednica nastavi. Hoće li Ted Cruz i dalje insistirati da se u pitanje dovode ovjereni izborni rezultati te tako nastaviti produženje procesa imenovanja pobjednika, Joea Bidena, koji je doveo do ovog napada na samo središte američke demokracije.

Koliko se činilo politički oportunim insistirati na tezi o lažiranim izborima kao političkom kreditu za kandidaturu 2024. godine, sada je nastupio kopernikanski obrat. Podržavanje teze o lažiranju izbora automatski asocira na rulju, haos, nered, nepriznavanje zakona i ustavnog poretka. Moglo bi se stoga, s visokim nivoom sigurnosti, očekivati da nastavak sjednice bude lišen preispitivanja ovjerenih glasova. I da se tako konačno zaključi pitanje izbornog pobjednika.

Treća je nepoznanica budući status Donalda Trumpa do 20. januara i Bidenove inauguracije. Jay Timmons, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog udruženja proizvođača, velike američke poslovne udruge, otvoreno je pozvao da se američkog predsjednika ukloni iz Bijele kuće. Pozvao je potpredsjednika Mikea Pencea da aktivira 25. amandman na Ustav prema kojem se predsjednika opoziva ako izjavu o njegovoj nesposobnosti da izvršava svoju funkciju potpišu svi članovi kabineta.

Tom Bossert, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost (jedan u nizu onih koje je otpustio), bio je za CNN jasan: “Ovo nadilazi pogrešno i nezakonito. Ovo je neamerički. Predsjednik bez ikakve osnove već mjesecima potkopava američku demokraciju. Kriv je za ovu opsadu i nedopustivu sramotu.”

Četvrta je nepoznanica status Donalda Trumpa nakon 20. januara kada postaje bivši predsjednik. I gubi imunitet. Nakon što su demokrate osigurali većinu i u Senatu, sasvim je sigurno da će njihovo lijevo krilo tražiti progon Trumpa zbog poticanja na pobunu protiv ustavnog poretka. Njegov poziv radikalima da se okupe u Washingtonu 6. januara može se tumačiti kao svjesna priprema napada na Kongres.

Izgledno je i da će se velik dio republikanaca priključiti demokratama u tom koraku. Što je trenutno najveća prijetnja Donaldu Trumpu koji bi zbog toga mogao završiti iza rešetaka. A da se ne može pomilovati.

Nakon srijede 6. januara Trump postaje persona non grata u najvećem dijelu Republikanske stranke. Trumpizam će u njoj još možda u određenoj mjeri preživjeti, ali pozivanje na političku ostavštinu Donalda Trumpa bit će kriptonit za bilo kojeg republikanskog kandidata ili kandidatkinju na bilo kojim izborima. Jer, moći će računati samo na glasove osebujnih likova koji su ostvarili svoj životni san provalom u zgradu Kongresa, piše Jutarnji list.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare