BHDoktor

Šta se dešava ako se tuširate dva ili više puta dnevno?

Ako ste navikli ujutro prvo skočiti pod tuš pa to ponoviti i nakon vježbanja ili prije spavanja, možda svom zdravlju štetite više nego što mislite. Prečesto sapunanje i provođenje vremena pod tušem zapravo ne djeluje dobro na kožu i kosu, a može utjecati i na reproduktivno zdravlje. Bright Side popisao je neke posljedice prečestog tuširanja.

Vaša kosa mogla bi izgledati masnije

Svježe oprana kosa izgleda sjajno, ali kada se prečesto pere, može se više mastiti. Svaki put kad na kosu nanesete šampon, on isušuje vlasište, zbog čega se proizvodi više sebuma te se kosa brže masti.

Vaša koža bi mogla postati suha

Gelovi za tuširanje, sapun i vruća voda uklanjaju zdrave bakterije i ulja s kože. Neki dermatolozi čak preporučuju tuširanje tek dva do tri puta sedmično kako biste spriječili pojavu svrbeža i pretjerano suhe kože.

Možda ćete uočiti više peruti nego inače

Mnogi šamponi djeluju suprotno od onoga što obećavaju. Pretjerano pranje kose uzrokuje svrbež i iritaciju vlasišta, što može dovesti do prhuti, a u nekim slučajevima može izazvati i gubitak kose.

Koža bi vam mogla postati osjetljivija

Izlaganje tijela prljavštini i bakterijama jača imunološki sistem i pomaže mu da se učinkovitije bori protiv virusa. Prečesto tuširanje remeti mikrobiom kože uzrokujući osjećaj nadraženosti te ispucalost i crvenilo.

Mogli biste naškoditi svom reproduktivnom zdravlju

Intimni dijelovi prirodno se čiste iscjetkom, a korištenje sapuna i gelova za njihovu njegu može utjecati na pH-vrijednost. To može dovesti do bakterijske neravnoteže, iritacije i utjecati na reproduktivno zdravlje. Za pranje područja intimnih dijelova bolje je odabrati običnu vodu.