Sebija Izetbegović KCUS-a, Upravni odbor KCUS-a,
Vijesti

Šta se dešava s istragom o ‘malina respiratorima’?

I dalje je nepoznanica koji je epilog istrage o “malina respiratorima” i dešavanjima u Univerzitetskom kliničkom centaru Sarajevo. Nadležni organi ne otkrivaju detalje. Šute u Državnom i Kantonalnom tužilaštvu. Poražavajuće, ni kantonalne vlasti, koje su bile najglasnije u kritikama, ne žele ili možda ne znaju šta je u izvještajima inspekcijskih organa.

Inspektori Federalne uprave za inspekcije poslove u prostorije Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo ušli su 6. aprila ove godine, i to na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo radi nazdora i provjere informacija u vezi s objavljenim pismima anesteziologa o korištenju tzv. malina respiratora. I nakon više od mjesec, detalja o istrazi nema. Iz Uprave za inspekcijske poslove BHRT-u stigao je odgovor.

Navode, nadzor je okončan, izvještaj federalnih inspektora proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu.

FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

„Kao što smo i ranije naveli, a s obzirom na to da postupak u ovom predmetu vodi Tužilaštvo, u interesu istrage, nismo u mogućnosti davati daljnje informacije o postupku i nalazima inspekcijskog nadzora.“

A isti, usmeni odgovor, stigao je i iz Kantonalnog tužilaštva. U interesu istrage, za javnost novih informacija nema. Jasno je, istražne radnje su u toku, ali javnost zaslužuje dobiti informaciju više. Naročito kada je uslijedio i odlazak 13 anesteziologinja iz Kliničkog centra.

I upravo dio njih je već ranije saslušan u Kantonalonom tužilaštvu, koje je formiralo predmet o dešavanjima u Kliničkom centru. Novost je da je počelo i saslušanje anesteziologinja i u Tužilaštvu BiH, koja će se nastaviti i u narednom periodu, a kako je potvrđeno, formiran je predmet i u vezi s korištenjem spornih respiratora.

TUŽILAŠTVO BiH

„Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH u intenzivnom preduzimanju radnji dokazivanja do sada prikupilo relevantnu dokumentaciju te saslušalo veći broj anesteziologa, ali i drugog medicinskog osoblja KCUS-a.“

Osim što javnost nema novih informacija, ispostavlja se da ni čelnici kantonalne Vlade ne znaju mnogo više. A trebali bi biti upućeni, budući da je upravo Vlada KS tražila od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uđu u Klinički centar i utvrde stanje.

EDIN  FORTO, premijer Kantona Sarajevo

„Nemamo informaciju vezano za federalnu inspekciju.“

Ni iz Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo odavno nema novih informacija. Nije poznato ni je li u okviru silnih predmeta saslušana i direktorica Kliničkog centra

SEBIJA IZETBEGOVIĆ, direktorica  UKC-a Sarajevo (5. aprila 2021.)

“Klinički centar nije država. Mi smo otvoreni. Svako ko je akreditiran da izvrši kontrolu našeg rada, slobodan je da uđe u svako doba.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare