Svijet

Šta se dešava u Afganistanu? Na granici s Pakistanom osvanula zloglasna zastava: Ovo je sad pod našom kontrolom

Prema najnovijim izvještajima, talibani su podigli zastavu iznad ključnog graničnog prijelaza između Afganistana i Pakistana te tvrde da je sada pod njihovom kontrolom.

Na videosnimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama vidi se kako se nad graničnim prijelazom Spin Boldak u blizini Kandahara vijori bijela talibanska zastava.

Afganistanski dužnosnici negirali su gubitak ovog područja iako se na snimkama vidi kako militanti na granici razgovaraju s pakistanskim službenicima. BBC je dobio informacije da su talibani zauzeli granični prijelaz bez otpora.

Pakistanski dužnosnici su također potvrdili za BBC da su talibani zauzeli taj prijelaz te da je novinarima i građanima rečeno da se ne smiju približavati granici s pakistanske strane.

PROČITAJTE  Zašto Amerika oklijeva da Ukrajincima isporuči oružje dugog dometa?

No, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Tareq Arian, rekao je agenciji AFP da su “sigurnosne snage odbile napad”.

U zadnjih nekoliko sedmica, nakon što je krenulo povlačenje američkih vojnika iz Afganistana čak i prije roka koji je odredio Joe Biden, militanti brzo napreduju širom zemlje i osvajaju nova područja; uključujući i niz graničnih prijelaza poput onoga s Iranom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Talibani su zauzeli i velik broj ključnih prometnica kako bi prekinuli opskrbu većih gradova.

Granična postaja između afganistanskog grada Spin Boldaka i pakistanskog Chamana drugi je najprometniji prijelaz između dviju zemalja. Povezuje grad Kandahar s pakistanskim lukama i kroz njega svakodnevno prolazi oko 900 kamiona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare