Svijet

Šta se dešava u Bjelorusiji? ‘Razumijemo da nećemo moći pobijediti NATO, ali ćemo im nanijeti štetu’

Bjelorusija će rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, saopćile su u utorak bjeloruske oružane snage. Saopćenje oružanih snaga uslijedilo je u trenutku kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko govorio o ulozi raketa ruske proizvodnje u jačanju odbrane Bjelorusije, prenosi Reuters.

Zvanični Minsk se mjesecima žalio da zemlje, članice NATO-a pojačavaju vojno prisustvo u blizini granica Bjelorusije i na to odgovorio povećanjem razmjera i intenziteta vlastitih vojnih vježbi.

Načelnik Generalštaba bjeloruske vojske Viktor Gulevič naveo je kako se broj vojnika NATO-a blizu bjeloruske granice “više nego udvostručio” i da njegova zemlja raspoređuje protuzračne, artiljerijske i raketne jedinice za vježbe na zapadu svoje teritorije.

Lukašenko je naveo da je Moskva pristala da pomogne Minsku u proizvodnji projektila sličnih Iskanderu koje je Rusija koristila u Ukrajini i kako želi da Bjelorusija nastavi koristiti ruske raketne sisteme zemlja-zrak S-400 i S-300.

„Mi smo realisti, razumijemo da nećemo moći pobijediti NATO, ali možemo nanijeti štetu, posebno onim teritorijama sa kojih ćemo biti napadnuti“, rekao je Lukašenko.