Vijesti

Šta se dešava u koaliciji?

Hoće li petak 13., dan kada je dogovorena koalcija SDA-SBB-DF, biti nesretan za one koji su je potpisali?

Naime, posljednih dana mnogo je sitnih, a sve ćešće i krupnijih varnica između koalicionih partnera. Posljednji je bio jučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kada DF nije glasao za tzv. koronazakon. Zanimljivo da su problemi uočljivi na dvije realcije SDA-SBB i SDA-DF, što znači da je očigledni problem u svemu ponašanje SDA. Što, opet, nimalo ne iznenađuje.

Kako je krenulo zakuhavanje između SDA i SBB-a

Varnice su krenule prvim problemima koje je izazvao koronavirus. Možda najvidljivije je to bilo u Kantonu Sarajevo.

Sumnjiva smrt epidemiologa Šefika Pašagića otvorila je brojna pitanja, od famoznog algoritma do obdukcija, na čemu je posebno insistirao lider SBB-a Fahrudin Radončić. Ali ne i prva doktorica Kantona (i Federacije!?) Sebija Izetbegović. Dok je Radončić insistirao da se obdukcije provode iz doktorskih lobija kojima uporavlja direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović su govorili da to nije moguće.

Džeferović i Radončić: Dok se jedan samoizolirao, drugi poturio leđa

Ubrzo je Radončić ultimativno od Vlade KS tražio i smjenu direktora Domova zdravlja. Nakon što to nije učinjeno nakon njegove prve sugestije, drugi put je zaprijetio da neće biti ni Vlade ako ne bude smjene. I smjena bi već sutra.

Drugi put kada se počelo preispitivati da li je sve u redu među koalicionim partnerima bila su prepucavanja Radončića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića.

Radončić je Džaferoviću, s pravom, zamjerio pametovanje i mudrovanje iz udobnog kabineta bez da je išta konkretno učinio.

Sljedeći Radončićev potez, međutim izazvao je najviše polemiziranja – izalazak iz Koordinacionog tijela BiH.

Ministar sigurnosti je tad javno kazao da je razlog taj što ne želi da ima doticaja s donacijama i da zbog toga posao prepušta drugima. Međutim, brojna su špekuliranja o tome da je Radončić uvidio da se jedino on “lomi” kako bi uradio posao dok se kadrovi SDA slikaju i šalju pisma.

Tu nije kraj problema SDA i SBB-a. Vrlo brzo je Vlada FBiH počela praviti zakonska rješenja koja bi trebala olakšati krizu. Među tim zakonima bile su i izmjene Zakona o radu. Brojne su kritike zbog tih izmjena stigle na račun SBB-ovog ministra Veska Drljače, da bi on na press-konferenciji izjavio da on zakon nije ni pisao, nego savjetnici premijera Fadila Novalića (SDA)! Oni su to naravno demantirali, pa je do danas nejasno ko je autor izmjena zakona koji još više pokopavaju ionako oštećene radnike.

Je li Drljača žrtveni jarac Novalića?

Još jednu tačku neslaganja između koalicionih partnera važno je istaći. Predsjednik SBB-a prije nekoliko dana gostovao je na Federalnoj televiziji. Tu je između ostalog govorio da predlaže moratorij na kredite svim građanima i privrednicima. Istakao je da to banke mogu izdržati ali da se Vlada FBiH mora ozbiljnije postaviti. Radončić je kazao da je to rekao i Novaliću, ali da ga on ne razumije i da to ne smatra dobrom idejom.

Jedan je također veliki kamen spoticanja između ove dvije stranke, koji Radončić također s pravom često iznosi u javnost – CIK. Naime, SDA je odlučila promijeniti članove Centralne izborne komisije bez da se prije toga konsultirala sa SBB-om, što su oni naravno protumačili kao klasičnu prevaru.

I dok je nastajao ovaj tekst, Džaferović je održao sastanak s ambasadorom Pakistana u BiH Muhammadom Khalidom Raoom. Njega je Radončić jučer prozvao kao ambasadora koji bi se mogao usprotiviti deportaciji ilegalnih migranata iz BiH te je kazao da nije isključeno da se zbog toga zatraži da se on proglasi personom non grata. Džaferović je danas kazao da je nedopustivo da se ambasadorima u BiH tako “prijeti”.

Problem DF-a tek će se pokazati

S obzirom da je od svih kadrova DF-a jedino na funkciji Željko Komšić, u startu je jasno da u ovoj stranci, osim naravno njenog predsjednika kojeg SDA ponosno kandidira za dobitnika plakete, još ne vide smisao koalicije sa SDA.

Zbog toga se parlamentarci ove stranke uglavnom ponašaju kao opozicija, ali su vidljive pukotine u ranijim dogovoru.

DF trenutno u vlasti participira u Kantonu Sarajevu. Tu ima svoje ministre, a na udaru je najviše Rusmir Mesihović, kao ministar zdravstva.

Sebija Izetbegović i Rusmir Mesihović: Prinudno partnerstvo

Iako su mnogi problematizirali kako će izgledati saradnja Mesihovića i Sebije Izetbegović zbog burne prošlosti, za sada to funkcionira dobro, jer Mesihović bez pogovora ispunjava želje direktorice KCUS-a. Međutim, kako raste nezadovoljstvo sistemom koji pravi Sebija, raste i nezadovoljstvo Mesihovićem, pa se već čuju kritike zastupnika DF-a.

I dok Komšić ispod debele hladovine posmatra kako se drugi bore protiv korone, njegovi zastupnici uzalud predlažu zakone i druge akte, koje SDA neće ni da pogleda, a kamoli usvoji.

To se desilo i jučer. Zastupnici DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uložili su amandmane na tzv. korona-zakon, koje je Novalić glatko odbio. To je rezultiralo time da taj zakon nije baš glatko prošao, jer DF-ovci nisu dali svoj glas.

Sad se SDA mora osloniti na Dodika i Fikreta Abdića da im zakon prođe u Domu naroda ili moraju gladiti stvar(i) s DF-ovcima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare