Svijet

Šta se dešava u Njemačkoj: Privrednici traže opuštanje mjera, Merkel se plaši italijanskog scenarija

I prije nego što je započelo službeno popuštanje mjera ograničenja zbog koronavirusa, mnogi Nijemci pohrlili su na ulice. U brojnim njemačkim gradovima atmosfera je vidljivo opuštenija, na travnjacima u berlinskim parkovima za vikend se tražilo “mjesto više”, a neki roditelji nisu čekali četvrtak da se i službeno otvore dječja igrališta.

Riječ je o tzv. paradoksu prevencije

No, prema mnogima, Nijemci su u opasnosti da postanu žrtve vlastitog uspjeha u borbi protiv pandemije.

“Riječ je o tzv. paradoksu prevencije”, poručio je u intervjuu za Guardian vodeći njemački stručnjak za Covid-19, Christian Drosten, šef odjela za virologiju na Njemačkom institutu za javno zdravstvo, koji je zbog preporučivanja opreza dobivao prijetnje smrću.

“Njemačka je uspješno suzbila epidemiju jer smo reprodukcijsku brojku, a to je ključna mjera za suzbijanje koja se odnosi na broj osoba koji svaki zaraženi inficira, smanjili na ispod jedan.

No, sada vidimo učinke: građani tvrde da smo pretjerali, politika i privrednici vrše pritisak da se vratimo u normalu”, kaže i ističe kako pojedine savezne države vrlo kreativno tumače nacionalne smjernice gurajući prebrzo otvaranje. A otvaranje u jednoj državi pojačava pritisak na druge da i one olakšaju mjere.

“Reprodukcijska brojka opet bi mogla skočiti, a Njemačku se naći u drugom epidemijskom valu”, smatra Drosten.

Za razliku od nekih svojih kolega, kancelarka Angela Merkel pozvala je na jednak oprez kad je najavila popuštanje mjera ograničenja uvedenih 22. marta, kad je Njemačka imala samo 90 smrtnih slučajeva, što se uveliko smatra zaslužnim za izbjegavanje tragedije kakva je zadesila Italiju i Španbiju (kao i masovno testiranje - više od dva miliona testova i velik broj kreveta na intenzivnoj).

“Ne smijemo dopustiti da nas uljuljka lažni osjećaj sigurnosti jer učinak ovih mjera vidjet ćemo tek za dvije sedmice. Njemačka ne smije bezglavo srljati s opuštanjem jer nemamo puno manevarskog prostora. Naime, poveća li nam se reprodukcijski broj na 1,3, naši bolnički kapaciteti bit će puni u junu”, upozorila je Merkel.

Mnogi se s njom ne slažu. Osim pritiska privrednika, posebno proizvođača automobila, u Berlinu su se ovih dana održali protesti protiv restrikcijskih mjera. Da mjere previše guše privredu, smatraju i brojni političari. Čak je i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble, iz vladajućeg CDU-a, u intervjuu za Tagesspiegel izjavio da bi produljenje restrikcija kršilo temeljna ljudska prava.

Protesti u Berlinu zbog represivnih mjera

“Ne slažem se s argumentom da zaštita života treba biti iznad svega drugoga. Pravo iz njemačkog Ustava na ljudsko dostojanstvo ne isključuje to da moramo umrijeti. Zaustavljanje svega na dvije godine imalo bi strašne posljedice”, rekao je u intervjuu Schäuble, i sam u rizičnoj grupi.

Savezne države različito tumačile nacionalne smjernice

Armin Laschet, premijer najnapučenije savezne države Sjeverne Rajne Vestafalije, izjavio je da je velika rasprava, koja se o nametnutim ograničenjima povela među političarima na nivou saveznih zemalja, dobra jer se “usporediti moraju negativni učinci restrikcija, a ne samo pandemije”.

Na drugoj strani je Markus Söder, premijer Bavarske, koja je uvela najstrože mjere socijalnog distanciranja, ali i imala najveći broj slučajeva zaraze, koji je poručio da u toj saveznoj zemlji mjere tek malo popuštaju da se ne ugroze pozitivni pomaci.

Općenito su različite savezne države različito tumačile nacionalne smjernice.

Donja Saska, Hamburg, Schleswig Holstein, Saarland i Rhineland Palatinate dopustili su tako otvaranje trgovina većih od 800 četvornih metara tako da se višak kvadrata u većim trgovinama odvoji trakama i zatvori za kupce.

Kazne i do 10 hiljada eura

Schleswig Holstein, Brandenburg i Donja Saska imaju posebna, vlastita pravila za trgovine u velikim trgovačkim centrima. Frizerski saloni trebali bi se otvoriti 4. maja, kao i dio škola. No, u nekim saveznim zemljama škole su već otvorile vrata, u prvom redu za učenike koje čekaju državni ispiti.

Kafići, restorani, vrtići, kina i kazališta do daljnjeg ostaju zatvoreni. Vjerska i druga velika okupljanja zasad nemaju zeleno svjetlo. Sve savezne države uvode ili su od jučer uvele obavezu nošenja maski u javnom prijevozu i trgovinama, s kaznama i do 10 hiljada eura.

Za mišljenje o vladinim mjerama pitalo se i građane. Prema anketi ZDF-a, 55 posto Nijemaca podržava postupno ukidanje ograničenja, 13 posto želi brže otvaranje, a 30 posto smatra da se zemlja otvara prebrzo. Čak 53 posto odobrava djelomično otvaranje škola, a čak 94 posto se slaže da bi se velika okupljanja trebala odgoditi do kraja avgusta.