Svijet

Šta se dešava u Rusiji? CNN otkrio misteriozne akcije Kijeva, a Kremlj je pred velikom dilemom

Ukrajina je razvila mrežu agenata i simpatizera unutar Rusije koji rade na izvođenju sabotaže protiv ruskih ciljeva i počela je da im daje bespilotne letjelice za izvođenje napada, reklo je za CNN više ljudi upoznatih s američkim obavještajnim službama.

Američki zvaničnici vjeruju da su ovi proukrajinski agenti unutar Rusije izveli napad dronom koji je ciljao Kremlj početkom maja lansirajući bespilotne letjelice iz Rusije, umjesto da ih iz Ukrajine dovezu u Moskvu.

Nije jasno jesu li drugi napadi dronovima izvedeni posljednjih dana – uključujući jedan usmjeren na stambeno naselje u blizini Moskve i drugi napad na rafinerije nafte na jugu Rusije – također pokrenuti iz unutrašnjosti Rusije ili ih je izvela ova mreža proukrajinskih operativaca.

Ali američki zvaničnici vjeruju da je Ukrajina razvila sabotažne ćelije unutar Rusije koje se sastoje od mješavine proukrajinskih simpatizera i operativaca dobro obučenih za ovu vrstu ratovanja. Vjeruje se da im je Ukrajina obezbijedila bespilotne letjelice ukrajinske proizvodnje, a dva američka zvaničnika izjavila su za CNN da nema dokaza da je bilo koji od udara dronova izveden korištenjem dronova koje su obezbijedile SAD.

Mnoga pitanja ostaju bez odgovora

Zvaničnici nisu mogli sa sigurnošću reći kako je Ukrajina uspjela da dovede dronove iza neprijateljskih linija, ali dva izvora su izjavila za CNN da je uspostavila dobro uvježbane rute za krijumčarenje koje bi se mogle koristiti za slanje dronova ili komponenti dronova u Rusiju gdje bi potom mogle biti sastavljeno.

Evropski obavještajni zvaničnik je primijetio da je rusko-ukrajinska granica ogromna i da je vrlo teško kontrolisati, što je čini zrelom za krijumčarenje – nešto što je zvaničnik rekao da Ukrajinci rade veći dio decenije dok su bili u ratu sa pro-ruske snage.

"Također morate uzeti u obzir da je ovo periferno područje Rusije", rekao je zvaničnik. “Opstanak je svačiji problem, pa novac čini čuda.”

Ko tačno kontroliše ovu imovinu, također je nejasno, rekli su izvori za CNN, iako američki zvaničnici veruju da su umiješani elementi unutar ukrajinske obaveštajne zajednice. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je opće parametre za ono što njegove obavještajne i sigurnosne službe smiju raditi, rekla su dva izvora, ali nije za svaku operaciju potreban njegov potpis.

Upitan za komentar, glasnogovornik šefa ukrajinske službe bezbjednosti sugerirao je CNN-u da će se misteriozne eksplozije i udari dronova unutar Rusije nastaviti.

„Komentarisat ćemo o slučajevima tek nakon naše pobjede", rekao je on. Citirajući šefa Službe sigurnosti Vasila Maljuka, portparol je dodao da je, bez obzira na to, "pamuk je gorio, gori i gorit će".

Kremlj
Dronovi ispaljeni i na Kremlj

“Pamuk” je žargonska riječ koju Ukrajinci koriste da označe eksplozije, obično u Rusiji ili na teritorijama pod ruskom okupacijom u Ukrajini. Njegovo porijeklo datira iz ranih sedmica rata i potiče od činjenice da je ruska riječ za "pop" vrlo slična ukrajinskoj riječi za pamuk.

U Rusiji se tokom prošle godine stalno čuju misteriozni požari i eksplozije, ciljajući na skladišta nafte i goriva, željeznice, vojne registre, skladišta i cjevovode. Ali zvaničnici su primijetili porast ovih napada na rusko tlo posljednjih sedmica, počevši od napada na zgradu Kremlja. Čini se da je to "kulminacija višemjesečnog napora" Ukrajinaca da uspostave infrastrukturu za takvu sabotažu, rekao je jedan od izvora upućen u obavještajne službe.

"Već mjesecima postoji prilično dosljedan pritisak nekih u Ukrajini da budu agresivniji", rekla je ova osoba, govoreći anonimno zbog osjetljivosti američkih obavještajnih službi. “I sigurno je bilo neke volje na višim nivoima. Izazov je uvijek bila njihova sposobnost da to urade.”

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirilo Budanov, dosljedno je predlagao neke od najbezobraznijih planova za operacije protiv Rusije i cijeni simbolična djela, rekli su američki zvaničnici za CNN.

Povjerljivi dokumenti Pentagona koji su procurili na internet ranije ove godine otkrili su da je CIA pozvala Budanova da "odloži" napade na Rusiju na godišnjicu svoje invazije na Ukrajinu, navodi Washington Post. Budanov je pristao na zahtjev CIA-e, navodi se u povjerljivim dokumentima. No, dronovi su uočeni u blizini Moskve 28. februara, samo nekoliko dana nakon jednogodišnje godišnjice rata.

U drugom procurjelom izvještaju američke obavještajne službe do kojeg je došao CNN, a koji potiče od obavještajnih službi, kaže se da je Zelenski krajem februara "predložio udar na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti" koristeći bespilotne letjelice, budući da Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno da dosegne toliko daleko.

Nije jasno da li je taj plan napredovao, ali naftna postrojenja u Rostovskoj oblasti su se zapalila nakon što su ih tokom prošle godine nekoliko puta pogodili dronovi za koje se sumnja da su – napadi koje Rusija sada istražuje i okrivljuje „zločinačke radnje oružanih formacija Ukrajina.”

"Sve što ću komentirati je da smo ubijali Ruse", rekao je Budanov za Yahoo News prošlog mjeseca na pitanje o napadu automobilom bombom u kojem je prošle godine ubijena kćerka istaknute ruske političke ličnosti u predgrađu Moskve. Američka obavještajna zajednica ocijenila je da su tu operaciju odobrili elementi unutar ukrajinske vlade.

„I nastavit ćemo da ubijamo Ruse bilo gdje na ovom svijetu do potpune pobjede Ukrajine“, dodao je Budanov.

Visoki američki zvaničnici javno su osudili udare unutar Rusije, upozoravajući na potencijal eskalacije rata. Ali u privatnom razgovoru za CNN, američki i zapadni zvaničnici rekli su da vjeruju da su prekogranični napadi pametna vojna strategija koja bi mogla preusmjeriti ruske resurse na zaštitu vlastite teritorije, dok se Ukrajina priprema za veliku kontraofanzivu.

U utorak je britanski ministar vanjskih poslova rekao novinarima da Ukrajina ima „pravo da projektuje silu izvan svojih granica kako bi potkopala sposobnost Rusije da projektuje silu u samu Ukrajinu. Legitimni vojni ciljevi izvan vlastitih granica međunarodno su priznati kao dio samoodbrane nacije… Trebali bismo to priznati.”

Rusi pred velikom dilemom

Francuski viceadmiral Nicolas Vaujour, šef operacija Zajedničkog štaba, rekao je u petak za CNN da su napadi unutar Rusije samo "dio rata" i da nude priliku da se pošalje poruka ruskom stanovništvu.

"Tamo je rat i mogao bi da zabrine vas (rusku javnost) u budućnosti“, rekao je Vaujour o napadima. "I tako je to dobar način da Ukrajinci upute poruku ne samo Vladimiru Putinu, već i ruskom stanovništvu", dodao je.

Povodom napada rekao je da Ukrajini nije "zabranjeno" da o tome razmišlja.

Štaviše, ukrajinski zvaničnici su privatno rekli da planiraju da nastave napade unutar Rusije jer je to dobra taktika odvraćanja pažnje koja prisiljava Rusiju da se brine za sopstvenu bezbjednost kod kuće, kaže američki izvor koji je razgovarao sa ukrajinskim zvaničnicima u posljednjih dana.

U obavještajnom ažuriranju, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopćilo je da su napadi proukrajinskih partizanskih grupa i napadi bespilotnim letjelicama u pograničnom području Belgoroda primorali Rusiju da rasporedi “pun spektar vojne vatrene moći na vlastitoj teritoriji”.

„Ruski komandanti se sada suočavaju sa oštrom dilemom“, navodi se u ažuriranju, „da li da pojačaju odbranu u ruskim pograničnim regionima ili da pojačaju svoje linije u okupiranoj Ukrajini“.