Politika

Šta se dešava u SNSD-u? Kola su za Dodika krenula nizbrdo, sve više ih se okreće protiv njega. Jedan moment je bio ključan

Iako je SNSD sa koalicionim partnerima na prošlim izborima pobijedio u većini općina, posljednjih mjeseci Miloradu Dodiku su njegovi odbornici na lokalu, kao i oni iz koalicionih partija, počeli da okreću leđa, javlja srpskainfo.

To govori i činjenica da je gradonačelnik Dervente, tada načelnik, Milorad Simić (SNSD) izgubio podršku lokalnog parlamenta zbog izlaska Slavka Bojanića (US) i Mirka Zemunovića (SP) iz vladajućeg bloka. Tako je nakon 12 godina opozicija predvođena SDS-om preuzela skupštinsku većinu u Derventi, a nova većina pojavila se i u Prnjavoru, kada je nekoliko odbronika ove općine preletjelo u opozicione redove. Skupštinsku vlast u Brodu takođe su podijelili SDS i PDP sa koalicionim partnerima. Za razliku od Prnjavora i Dervente, ovdje je i načelničku poziciju zauzeo član SDS, Zoran Vidić.

Najaktuelniji, a možda i najjači udarac je primjer Kozarske Dubice, gdje Dodika nisu napustili samo koalicioni partneri, nego i članovi SNSD. Ta stranka ostala je i bez načelnika Općine Kozarska Dubica, Radenka Reljića, koji je isključen iz stranke, jer nije bio lojalan. Proteklih dana u toj opštini se vodi politički rat nakon što je pet odbornika napustilo SNSD. Lider SNSD je na sjednici Opštinskog odbora SNSD u Kozarskoj Dubici isključio Reljića iz stranke, dok je ostalim preletačima odbornicima dao ultimatum od 48 sati da se vrate u stranku ili slijedi isključenje. Do sada su se vratila dva odbornika.

Ipak, portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da nema razloga za zabrinutost i da je SNSD stabilan.

“Imamo taj izolovani slučaj da je troje odbornika iz privatnih razloga napustilo SNSD. Inače ne postoji slučaj da neko napušta SNSD. Zato što je SNSD najveća stranka u RS, sa najvećim povjerenjem građana”, kaže Kovačević.

PROČITAJTE  Kalabuhov prenio Putinovu poruku Komšiću i Džaferoviću. Odgovorili su im

Dodaje da u prilog tome govori činjenica da su na prošlim opštim izborima 2018. godine SDS i DNS imali više glasova od SNSD, a da je na posljednjim izborima kompletna opozicija ima manje glasova od samog SNSD.

“Postoje odbornici u određenim lokalnim zajednicama koji zbog finansijskih i drugih pritisaka prelaze na drugu stranu, i to je nešto što se dešava. Ne često, ali se dešava”, obrazlaže Kovačević.

Politikolog Darko Kuzmanović kaže da problemi s kojima se suočava SNSD nisu novijeg datuma.

“Oni vuku svoje korijene još iz 2014. godine, kada je ova politička partija vlast formirala na krilima političke korupcije i afere dva papka”, kaže Kuzmanović.

Dodaje da je uključivanje preletača u partijsku strukuru postepeno dovodilo do razočarenja članstva.

“Upravo taj momenat je i ključni za slabljenje SNSD, koji je postao interesna grupa bez političkog programa kao vida konkretizacije politike ideologije. Najveća politička partija u Srpskoj postala je svrha i cilj sama za sebe i nekoliko pojedinaca, što je, uz pomenute preletače, glavni razlog zbog kojeg dolazi do naglog osipanja članstva”, ocijenio je Kuzmanović.

Na brojnim primjerima čiji smo bili svjedoci mogli smo zaključiti da su pojedinci koji su jednom promijenili stranački dres u stanju da to ponovo učine čim se za to ukaže prilika.

“Možemo konstatovati da se Dodikova politika okreće protiv njega. Politička korupcija, pritisci i unutarstranačka strahovlada očigledno više ne mogu da se održe pod kontrolom, pa SNSD gotovo na mjesečnom nivou gubi vlast u lokalnim zajednicama tako da više nema vlast u 42 opštine u Reublici Srpskoj i tri u Federaciji. Nažalost, iako je po zanimanju politikolog, gospodin Dodik nije naučio elementarnu stvar iz demokratije, a to je da se silom i strahom u demokratskim društvima ne može beskonačno vladati”, jasan je Kuzmanović i dodaje da je „upravo to bila njegova osnovna greška“.

PROČITAJTE  SDA-ovcima nije jasno što će MUP-u KS helikopter, Katica objasnio: Trebamo li čekati odobrenje iz RS?

Podsjećamo, najveći poraz SNSD je doživio kada je nakon 20 godina vladavine izgubio Banjaluku. Draško Stanivuković je pomrsio konce SNSD pobijedivši u Banjaluci, a Ljubiša Peterović u Bijeljini pobijedivši, takođe, u trci za gradonačelnika. Veliki šok bio je i izlazak iz vladajuće koalicije lidera DNS Nenada Nešića, koji je čitavu partiju povukao sa sobom u opoziciju.

Opozicija je u svoje redove uspjela da privuče Dodiku bliske saradnike, kao što je bivši kadar DNS, a sadašnji zamjenik predsjednika SDS Milan Radović, kao i načelnik Šamca Đorđe Milićević.

Da je opozicija odlučna u svojim namjerama, a to je da pokori vlast na izborima 2022. godine, govori i činjenica da su već aktivno krenuli s predizbornom kampanjom u kojoj su najaktivniji PDP-ovi ljudi Draško Stanivuković, Branislav Borenović i Jelena Trivić. Dok opozicija ispituje javno mnjenje ocjenjujući ko bi bio najbolji da izađe Dodiku na crtu 2022. godine, u međuvremenu Dodik, osim što psuje majku stranačkim neistomišljenicima na javnim tribinama, polako gubi vlast u pojedinim opštinama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare