Svijet

Šta se dogodilo ruskoj vojsci u Ukrajini: ‘Ozbiljno su podbacili, bili su prisiljeni skinuti rukavice i preći na plan B‘

Dobar je dio ruske vojske podbacio u dosadašnjim sukobima s Ukrajincima, tvrdi BBC-jev stručnjak za pitanja sigurnosti Frank Gardner.

Pretpostavljalo se da je Rusija prije početka invazije na Ukrajinu svoju vojsku reorganizirala u tzv. taktičke bataljune, borbene jedinice od 800 do 1.000 vojnika koje mogu blisko sarađivati s tenkovima, dronovima i raketnim sistemima.

Ideja je bila da takve jedinice neprijatelja mogu napasti na više načina, no Gardner tvrdi da se situacija na terenu nije razvila prema ruskom planu.

Ruski komandanti, pogotovo oni koji djeluju na sjeveru Ukrajine, za sada nisu u potpunosti iskoristili sve mogućnosti tih modernih vojnih formacija. Uz to, pokvario se i nemali broj borbenih vozila, a Rusija je, čini se, podcijenila snagu ukrajinskih snaga.

Rusi su zbog svega toga, kao što se predviđalo, "skinuli rukavice".

Gardner kaže da se Rusija sada okrenula primitivnim, ali oprobanim taktikama - njeni vojnici prvo okruže grad pa ga ekstenzivno bombardiraju ne bi li slomili moral onima koji ga brane te koji jednostavno žele preživjeti.

Gardner smatra da ruskog predsjednika Vladimira Putina neće omesti osude koje zbog rastućeg broja civilnih žrtava na njegov račun stižu iz inozemstva.

Putin je svima jasno dao do znanja da ne kani obustaviti invaziju.