Politika

Šta se krije iza odluke EU da ne uplati 125 miliona eura entitetima? Iz Delegacije EU za Raport: Ako se blokada nastavi, BiH ulazi u rizik

Evropska komisija obustavila je isplatu druge tranše pomoći BiH za prevazilaženje ekonomskih posljedica koje je izazvala pandemija. Radi se o sredstvima od 125 miliona eura.

BiH je već dobila prvi tranšu u januaru prošle godine. Radi se o izuzetno povoljnom krediti čiji sredstva bi država BiH primila, ali odmah proslijedila entitetima i Brčko Distriktu.

Raport je kontaktirao Delegaciju EU u BiH. Iz odgovora je jasno da BiH nije ispunila određene uvjete iz Memoranduma koji je potpisan sa EU, a tu se između ostalog spominju transparentnost i korupcija.

“Isplata druge i posljednje tranše makrofinansijske pomoći podliježe nizu uslova koje BiH treba da ispuni. Ovi uslovi su navedeni u Memorandumu o razumijevanju između BiH i Evropske komisije, a uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcionisanja tržišta rada”, kažu iz Delegacije EU za Raport.

No, to nije sve – čini se da je EU krenula u realizaciju ranijih prijetnji da će obustaviti finansiranje entiteta (posebno RS) ukoliko se nastavi s blokadom institucija.

Iz drugog dijela odgovora je to i jasno.

“Druga tranša makrofinansijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja rizikuje da je izgubi ukoliko se nastavi sa trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka. Evropska unija će u narednim mjesecima izvršiti procjenu ispunjavanja navedenih uslova.“

Jasno je da se radi o poruci, prvenstveno, Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u koji i provodi blokadu državnih institucija. On je i prije nekoliko dana očigledno imao najavu da će se to desiti, vjerovatno preko predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD). Dodik je naime rekao da će naći izlaz ako EU obustavi kreditiranje.

“Ima nekih najava da će Evropa obustaviti kreditiranje, ali sloboda se uslovima ne može kupiti, ima izlaz i za tu situaciju, Кina. Naša zaduženja su opravdana i vidljiva”, rekao je Dodik.

To faktički znači da je skrivena diplomatska poruka iz EU za Dodika bila jasna: Ako ne prestaneš s blokadama, para nema.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare