Svijet

Šta se krije iza požara u nizu strateških postrojenja u Rusiji? I Moskva i Kijev izbjegavaju ovu temu

Nedavno je došlo do niza požara na strateškim postrojenjima u ruskim područjima koja graniče s Ukrajinom, a iako mnogi prsti upiru u Ukrajinu, ona nije potvrdila svoju umiješanost.

Na primjer, jučer se zapalilo skladište oružja u regiji Belgorod, a dva dana ranije došlo je do požara u skladištu goriva u Brjansku.

Prije toga, 1. aprila, desile su se eksplozije u skladištu nafte u Belgorodu - za što je lokalni zvaničnik okrivio napad dva ukrajinska helikoptera, prenosi BBC.

To je tema koju čelnici u Moskvi radije izbjegavaju. Ukrajinski napadi na ruski teritorij bili bi sramota za Kremlj, koji se nadao da će imati kontrolu nad Ukrajinom u roku od nekoliko dana nakon invazije u februaru.

Međutim, sama Ukrajina izbjegava pitanje stoji li iza incidenata u Rusiji. Komentirajući ih, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhaylo Podolyak rekao je da je do toga došlo iz "mnogih razloga" poput "karme".

Jasno je zašto bi Kijev oklijevao priznati bilo kakve prekogranične napade, oni bi doveli do velike eskalacije u već žestokom sukobu.