Politika

Šta se krije iza žestokog saopćenja Ambasade SAD o korupciji SDA?

Ambasada SAD u BiH objavila je možda nikad direktnije saopćenje u kojem žestoko kritizira sklonost vladajuće SDA za korupcijom.

“Sa zanimanjem čitamo tvrdnju SDA da stranka u Bosni i Hercegovini dijeli iste ciljeve kao i Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i visoki predstavnik: 1) izgradnja funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija; i 2) obezbeđivanje vladavine prava.

Da SDA dijeli ove ciljeve sa Sjedinjenim Državama, stranka i njeni funkcioneri ne bi pokušavali blokirati ili ometati istrage o korupciji; oni ne bi doprinijeli nefunkcionalnosti u Federaciji; i ne bi dali prednost retorici podjela nego smislenim pokušajima pomirenja.

Sjedinjene Države ne favoriziraju nijednu političku stranku ili etničku grupu u BiH. Podržavamo narod ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale – i podržavamo politike koje će donijeti bolju budućnost za građane BiH”, naveli su iz Ambasade SAD.

Kratko, ali vrlo oštro saopćenje Ambasade isprovociralo je, kako se to i navodi u objavi, tvrdnja SDA da ova stranka ima iste ciljeve kao SAD i EU.

SDA je to objavila jučer kao jedan od zaključaka sjednice Predsjedništva BiH.

Radi se o trećem zaključki koji glasi ovako:

“Predsjedništvo SDA odbacuje kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od Milorada Dodika, Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera, da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA. Istina je da SDA i predstavnici EU-a, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj – izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona. Predsjedništvo SDA pozdravlja dosadašnju politiku rukovodstva SDA, koje je Stranku pozicioniralo kao glavnog i pouzdanog partnera međunarodnih prijatelja u procesima bitnim za sigurnost i stabilnost države”.

Jasno je da se Ambasada SAD s ovim saopćenjem distancirala od tvrdnji SDA iz kojih se može protumačiti da se radi o kojekavom strateškom partnerstvu, što je politička fatamorgana u koju bi narod trebao vjerovati ako se pita Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je da su propagandno-botovske aparature SDA saopćenje Ambasade SAD tumače kao političku pomoć Trojci te optužuju Amerikance da izjednačavaju Izetbegovića sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

No, poenta je u nečemu drugom.

Fokus Američke administracije posljednih mjeseci izrazito je na borbi protiv korupcije. To se vidi i iz izjava zvaničnika SAD kao što su Gabriel Escobar, Anthony Blinken…

A, poznato je da su kadrovi SDA šampioni na tom polju. U ovom trenutku se vodi nekoliko istraga i suđenja protiv kadrova SDA i to za korupciju.

Podsjetimo: premijeru FBiH Fadilu Novaliću sudi se za kriminalnu nabavku respiratora, Asimu Sarajliću i Amiru Zukiću za nezakonita uhljebljenja, istražuje se Sebija Izetbegović zbog navodne lažne diplome, sudilo se Osmanu Mehmedagiću, a neke istrage još uvijek traju.

No, na šta iz Ambasade SAD misle kada kažu da SDA blokira ili ometa istrage o korupciji?

Nekoliko stvari je moguće.

Prema našim saznanjima, Ambasada SAD je u proteklih mjeseci u nekoliko navrata upozoravala Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da ne radi, usporava ili čak ometa istrage u koje su upleteni kadrovi SDA.

Vrlo brzo nakon toga podignuta je optužnica protiv Asima Sarajlića u aferi ‘Asim’, na koju se čekalo mjesecima.

Pored toga, Tužilaštvo KS vodi istragu protiv Sebije Izetbegović za lažnu diplomu, a u njoj je bilo nekoliko čudnih dešavanja. Jedan od primjera je zapečaćena dokumentacija iz Zagreba, koja je trebala spriječiti da se vidi potvrda iz Medicinskog fakulteta u Zagrebu da gospodđa Izetbegović nije polagala nikakve ispite na tom fakultetu.

Cijela ta istraga također traje skoro godinu, a nedavno je glavna tužiteljica Sabina Sarajlija odgovorajući na kritike kazala da to ‘nije nimalo jednostavan predmet’.

Tu je i nekoliko istraga koje se vode protiv bivšeg načelnika Ilidže Senaida Memića (sad ambasadora u Maleziji), a navodeno se bilo je i ozbiljnih krivičnih prijava protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake (sada također ambasador).

Čudne stvari dešavaju se i u Sudu BiH, kojeg vodi Ranko Debevec. Nedavno je iznenada u penziju otišla sutkinja Džemila Begović, koja je bila predsjedavajuća Sudskog vijeća u predmetu ‘Respiratori’.

Njeno povlačenje sigurno će razvući suđenje, a postoji opcija da se sve vrati na početak. Isto se odnosi i na slučaj ‘Dženan Memić’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare