Politika

Šta se sprema malim dioničarima Bosnalijeka?

Bitka oko prevlasti u kompaniji Bosnalijek ulazi izgleda u žustriju, opasniju i dosta prljaviju fazu.

Naime, prema nezvaničnim informacijama Raporta, Tužilaštvo Kantona Sarajevo priprema određena saslušanja (privođenja!?) manjih dioničara među kojima je i profesor Mehmed Jahić, koji je svoje dionice prepustio članovima porodice.

Tužilaštvo, navodno, prati navodne malverzacije oko dionica, a kako je Raportu rečeno, stvarni je cilj ustvari vršenje pritiska na manje dioničare. Pored Jahića, navodno su pozivi na saslušanje spremni za još četiri ili pet osoba koje imaju dionice kompanije Bosnalijek.

O čemu se radi?

Naime, već duže vremena jedna grupacija dioničara, koja nema većinski paket, pokušava preuzeti kontrolu nad Bosnalijekom tako što će pod svoju ‘šapu’ staviti većinski dio dionica. Nakon toga postavio bi se novi Nadzorni odbor koji bi, potom, smijenio trenutnog direktora Nedima Uzunovića.

PROČITAJTE  Džaferović u srijedu u Briselu sa Stoltenbergom

Ta grupacija je već prije dva mjeseca imala jedan neuspjeli pokušaj imenovanja NO. Iz trenutne, legalne Uprave, je tad rečeno da se radi o faktički puču i nezakonitom imenovanju, jer je sjednica već ranije bila otkazana zbog nepostojanja uvjeta.

Akcijama protiv manjih dioničara, kako se tvrdi, pokušava se stvoriti ambijent da oni svoje dionice stave na prodaju i to upravo onoj grupaciji koja pokušava napraviti prevlast.

‘Borba za Bosnalijek’, kako smo već rekli, traje duže vremena, a pojedini smatraju i da je hapšenje direktora Nedima Uzunovića trebalo biti iskorišteno u tom smislu.

Naime, Uzunović je uhapšen jer je navodno oštetio Bosnalijek, a vrlo brzo nakon toga, u januaru, on je pušten da se brani sa slobode. Pored toga, kako saznajemo, ukinute su mu sve mjere zabrane što znači da mu je dozvoljeno da obavlja svoj posao i da upravlja kompletnom imovinom. Prema, isto tako nezvaničnim informacijama, nije isključeno ni da Uzunović ponovo bude meta određenih pravosudnih akcija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare