Svijet

Šta slijedi: Ukrajinci su krenuli u veliki kontranapad, oslobođena su dva ključna grada, Rusi napuštaju položaje

Najveća ukrajinska ofanziva u ratu do danas potisnula je liniju ratišta 70 km u tjedan dana, zauzevši logističko središte Kupjansk i drugi iznimno važan grad Izjum. Munjeviti napad na sjeveroistoku zemlje mogao bi dovesti do zarobljavanja hiljada ruskih vojnika, analizira Financial Times.

Ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na ratištu u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe. Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo odbrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkov, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donecku.

Objava je stigla nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe silovito napredujući zauzele grad Kupjansk, glavno željezničko čvorište koje je opskrbljivalo cijelu rusku frontu u sjeveroistočnoj Ukrajini. Pritom je odsječena opskrba hiljadama ruskih vojnika. Nakon trodnevnih napada ukrajinskih snaga, tokom kojih su ponovo zauzeli desetine gradova i sela pod višemjesečnom ruskom kontrolom, ukrajinski su dužnosnici objavili fotografije svojih vojnika koji ispred gradske vijećnice u Kupjansku podižu plavo-žutu ukrajinsku državnu zastavu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je da je njegova vojska oslobodila 2.000kvadratnih kilometara teritorije u 10 dana.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju naizgled otrcane ruske vojnike koji su u žurbi napustili svoja vozila i položaje, ostavljajući opremu i hranu razbacane oko svojih položaja. Mještani su bodrili ukrajinske snage dok su napredovale kroz oslobođena sela. Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, rekla je da je ukrajinsko napredovanje trenutak nade. “Ovo je ono što nam treba.” Govoreći o posjetu Kijevu, rekla je: “Znamo da je vrijeme između generalne skupštine UN-a i Božića ključno i da je podrška oružjem ključna i mi ćemo biti na njihovoj strani.”

Kijev je pokrenuo napad ranije ove sedmice, iskoristivši rusku odbranu koja je bila iscrpljena nakon što su trupe poslane na jug da obrane ukrajinsku ofanzivu oko Hersona. Čak 10.000 ruskih vojnika moglo bi biti zahvaćeno manevrima u Harkovu, procjenjuje Lawrence Freedman, emeritus profesor ratnih studija na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Natalija Humenjuk, glasnogovornica ukrajinskih oružanih snaga na južnoj liniji u blizini Hersona, rekla je u subotu da tamošnje vladine trupe također ostvaruju značajne uspjehe. “Naši vojnici napreduju duž južne fronte na različitim dionicama od dva do nekoliko desetaka kilometara”, rekla je. Vladimir Putin sazvao je sastanak svog sigurnosnog vijeća u petak, ali je glasnogovornik Dmitrij Peskov nakon toga rekao da Kremlj nema komentara i da je sva pitanja uputio ministarstvu odbrane, izvijestila je ruska novinska služba Tass. Vojni analitičari rekli su da je Ukrajina pokrenula dvije, gotovo istovremene ofanzive kako bi nadvladala centralizirani sistem komandovanja ruske vojske, koji se bori s višesmjernim raspoređivanjem.

“Ruski generali se boje pogriješiti . . . što dovodi do centralizacije odlučivanja, jer svi pokušavaju odluke gurnuti što više prema gore kako bi izbjegli odgovornost. To ubija njihovu sposobnost da se nose s višesmjernim pristupima”, rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane.

Analitičari su upozorili na previše čitanja ranih ukrajinskih uspjeha, zbog mogućnosti prenapregnutih opskrbnih linija, dodajući da bi bilo pogrešno potcijeniti sposobnosti ruske vojske. Na jugu, Hersonska ofanziva suočava se s jačim otporom i navodno uzima teške gubitke dok se njene snage suočavaju s dobro popunjenim i ukopanim ruskim položajima.

Glavni stožer Ukrajine rekao je da je 1.200 čečenskih vojnika raspoređeno kako bi ojačali ruske položaje oko Hersona. Videosnimci objavljene na društvenim mrežama u subotu također navodno prikazuju rusku vojsku kako helikopterima šalje nove trupe kako bi pojačala Izjum.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare