Politika

Šta stoji iza Izetbegovićevog ulizivanja Konakoviću i NiP-u?

Od neumskih pregovora pa do danas, Bakir Izetbegović napravio je radikalan zaokret u svom javnom političkom diskursu.

Čim je izašao iz neumskog hotela nakon dvodnevnih teških pregovora sasuo je niz pohvala na račun Elmedina Konakovića i Fahrudina Radončića.

Za Radončića povremene riječi hvale ni ne čude, s ozbirom na njihov toplo-hladno odnos.

Međutim, bode u oči ipak pohvala Konakoviću. Izetbegović je kazao kako je iznenađen stavovima koje je NiP imao u vezi sa izmjenama Izbornog zakona te na njihovu konstruktivnu ulogu. Čak mu je povjerio da organizira novi sastanak.

Vrlo brzo nakon toga, Konaković je postao rado viđen sagovornik SDA-ovskih medija i sve njegove izjave su uredno citirane.

Poslije toga, u petak, Konaković otkriva da mu je Izetbegović nudio čak da bude zajednički kandidat za člana Predsjedništva BiH.

No, šta se krije iza ovoga?

Od kada su krenuli neumski pregovori, stavovi unutar Trojka (NiP, SDP i NS) bili su različiti, sukobljeni i često preko granice uobičajenih koalicionih manira.

Upravo u sitnim pukotinama i različitim pogledima na iste stvari unutar Trojke, Izetbegović je vidio šansu za uguravanje kajle koja bi naznake razdora trebala proširiti, učiniti vidljivijim i na kraju nespojivim.

Predsjednik SDA svjestan je da je njegov koalicioni kapacitet sveden na minumum odnosno da u svojoj niši može računati još na raspadnuti i od Komšića ovisni DF, te je krenuo u pletenje ljepljive mreže nadajući se zalutaloj muhi.

Privlačenje NiP-a, pa i ponovo SBB-a, za SDA bi značilo mnogo. Ne samo u koalicionom kapacitetu nego i u marketinškom odnosno PR-ovskom. Vraćanje NiP-a pod skute SDA bila bi ogromna politička pobjeda, a SBB-a demonstracija svojevrsne sile i nemogućnosti ičega bez SDA.

Situacija je očigledno toliko loša da je Izetbegović spreman 'zarad države i državnih interesa' i 'jačanja probosanskog bloka' prepustiti fotelju u Predsjedništvu BiH Elmedinu Konakoviću.

Nepoznato je šta je Konaković odgovorio Izetbegoviću u tom trenutku, ali je u gostujući na Face TV rekao ovo:

"Mi nismo koalicija, nećemo biti koalicija mi znamo ko je SDA. Fahro je merhametli, on im prečesto vjeruje. Mi im ne vjerujem, oni mu prave, on im se vrati. Mi to nećemo, mi smo dali besu da nećemo s njima".

Sudeći dakle prema ovoj izjavi, Izetbegovićevi pozivi koji zvuče kao zov sirene, mogli bi se pretvoriti u labuđi pjev.