Zdravlje

Oprez: Šta se događa kada koronavirus uđe u oči, te kako dospijeva u pluća

Ljekari sedmicama upozoravaju da se koronavirus, koji uzrokuje bolest COVID-19, može prenijeti putem usta, nosa, ali i - očiju. Mnogi se pitaju, kako putem očiju, te kojim putevima završi u plućima i tamo kod manjeg dijela bolesnika dovode i do smrtnog ishoda.

Kako je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu "Lancet", dr. Guangfa Wang izvijestio je da se tokom epidemije u Wuhanu zarazio koronavirusom.

 

Naime, dok je posjećvao pacijente nosio je visoko protektivnu medicinsku masku, ali nije zaštitio oči. Nekoliko dana prije pojave upale pluća, Wang se žalio na crvenilo očiju. Kasnije je uz respiratorne smetnje dokazano da ima i konjuktivitis.

No, kako se onda odvija put zaraze i kako virus dospijeva u pluća?

„Neko bude u blizini inficiranog pacijenta, kapljica s infektom upadne u oko i čovjek razvije konjuktivitis, trlja oči i virus prenese na usta ili nos i infekcija se širi. To mi je najlogičnije objašnjenje. Konjunktivitis je upala očne spojnice, konjuktive, izazivaju ga bakterije, virusi, a može biti i alergijski. Prepoznaje se lako i ti po tome što je beonjača crvena. Konjuktivitis sam po sebi u načelu nije opasan ali izaziva crvenilo, povećanu sekreciju, iritaciju, ponekad i svrbež te osoba nesvjesno može rukama prenijeti infekt na sebe ili druge. Naravno, osoba može imati COVID-19 u dišnim putevima i nosnicama, a potom virus prenijeti i na oči. Put može biti i obrnut, dakle oči – usta“, piše Wang.

 

 

U Očnom centru iz Kalifornije pojašnjavaju:

„Simptomi COVID-19 uključuju kašalj, temperaturu i kratkoću daha. Iako se mnogo toga još ne zna o virusu, vjeruje se da se širi prvenstveno dišnim kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Također se može širiti ako dodirnete predmet na kojem je virus, a zatim dodirnete usta, nos ili oči. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, dva nedavna izvještaja ukazuju da virus može izazvati konjuktivitis“, navode američki ljekari, dok Američka akademija za oftalmologiju u novom izvještaju pak kaže:

„Nekoliko izvještaja sugeriraju da virus može uzrokovati konjuktivitis. Pacijenti koji se zbog konjuktivitisa javljaju oftalmolozima, a također imaju groznicu i respiratorne simptome, uključujući kašalj i nedostatak daha, i koji su nedavno putovali u inozemstvo, posebno u područja s poznatim epidemijama (Kina, Iran, Italija i Južna Koreja, ili na žarišta u Sjedinjenim Državama Države) ili su bili u kontaktu s članovima porodice koji su se nedavno vratili iz jednog od ovih područja mogli predstavljati slučajeve oboljenja od novog koronavirusa.

 

„Akademija i savezni dužnosnici preporučuju zaštitu usta, nosa i očiju tokom skrbi o pacijentima potencijalno zaraženima SARS-CoV-2 - navodi Akademija, uz napomenu kako je virus koji uzrokuje COVID-19 vrlo osjetljiv na iste dezinficijense na bazi alkohola i izbjeljivača koje oftalmolozi najčešće koriste za dezinfekciju oftalmoloških instrumenata i uredskog namještaja.

Kako bi se spriječio prijenos SARS-CoV-2, prije i nakon svakog susreta s pacijentima preporučuju se iste prakse dezinfekcije koje se već koriste za sprečavanje širenja drugih virusnih patogena u uredu.