Svijet

Šta tačno rade američki potpredsjednici?

Izazivač Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, Joe Biden, ove će sedmice objaviti svog kandidata za potpredsjednika. Ali što američki potpredsjednici zapravo rade i jesu li važni?

Joe Biden obećao je da će na dužnost koju je i sam obnašao osam godina nominirati ženu. Objavu odluke najavio je za početak augusta, piše Hina.

Potpredsjedničko mjesto nije možda tako frustrirajuće i zbunjujuće kao što to prikazuje uloga Julie Louis-Dreyfus u HBO seriji “Potpredsjednica”, no ipak…

Potpredsjednici služe kao predizvođači za zagrijavanje publike uoči “glavne tačke”. Putuju širom zemlje i svima govore kako je predsjednik sjajan.

Iako rade u jednoj od najpoznatijih zgrada na svijetu, Bijeloj kući, po njima će se malo toga zvati.

Prema riječima Johna Nancea Garnera, Rooseveltova potpredsjednika, položaj “ne vrijedi ni pišljiva boba”.

No ipak, u jednom slučaju jako su važni. Taj je posao, kako izreka kaže, “jedan je otkucaj srca od predsjedništva”.

John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry Truman i Lyndon Johnson su se svi našli u predsjedničkoj fotelji nakon što je aktualni predsjednik umro.

U Johnsonovom slučaju to je bilo nakon atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. Za predsjednika je prisegnuo u predsjedničkom avionu Air Force One, dva sata i osam minuta nakon Kennedyjeva ubistva.

Gerald Ford položio je zakletvu nakon pola sata od ostavke Richarda Nixona 1974.

Šta Biden traži?

Trumpov potpredsjednik Mike Pence uklapa se u tradicionalnu sliku “druge violine”. On ima neke važne dužnosti, uključujući i ulogu koordinatora tima Bijele kuće za epidemiju koronavirusa, no čini se da mu je ipak glavni zadatak hvaliti svog nadređenog.

Biden, koji je bio Obamin potpredsjednik u oba mandata, tvrdi da traži nešto drugo.

Svojih tadašnjih dužnosti rado se prisjeća i ističe kako je 2009. predvodio donošenje mjera za spas ekonomije. Želi da njegov broj dva bude osoba s kojom će se slagati i biti kompatibilan.

“Mislim da Biden priželjkuje političkog partnera s kojim je moguće uspostaviti obostrano povjerenje i koji bi u stvari funkcionirao kao jedan od njegovih najbližih savjetnika”, kazao je Joel Goldstein, profesor prava na Univerzitetu St. Louis.

Jasno je da Biden, koji bi u trenutku preuzimanja predsjedničke funkcije imao 78 godina, sebe vidi kao prijelaznu figuru. Njegov zamjenik, najvjerovatnije neko mnogo mlađi, bio bi u stvari sljedeći demokratski kandidat za predsjednika.

S obzirom na to da je Biden obećao da će na potpredsjedničko mjesto imenovati ženu, ona će, ako ga naslijedi, postati prva predsjednica SAD i tako ući u historiju.

Samo su dvije žene dosad bile kandidatkinje za potpredsjednicu. Geraldine Ferraro 1984. i Sarah Palin 2008. Nijedna nije dospjela Bijele kuće.

Jesu li potpredsjednici moćni?

Kada se govori o tome koliku moć u stvari ima potpredsjednik, treba znati da, na službenoj razini, potpredsjednici imaju presudan glas ako glasanje u Senatu završi neriješeno.

Neformalno su neki potpredsjednici, poput Dicka Cheneya pod Georgeom W. Bushom, stekli reputaciju istinskog moćnika u sjeni, iza neiskusnog predsjednika.

Ali općeprihvaćena pretpostavka da je potpredsjedničko mjesto savršena odskočna daska za najvišu poziciju nema čvrsto uporište.

Tek 14 potpredsjednika dospjelo je do Ovalnog ureda, a devetorica među njima nisu izabrana nego su naslijedili dužnost kad su njihovi prethodnici umrli ili podnijeli ostavku.

Posljednji potpredsjednik koji je vlastitim zaslugama kasnije pobijedio na predsjedničkim izborima bio je George Bush stariji koji je u Ovalnom uredu boravio od 1989. do 1993.

Bivši potpredsjednik, ko?

Bivši potpredsjednici slabo se pamte. Ako nikada niste čuli za Williama Rufusa Kinga ili Williama Wheelera, niste jedini.

Uz već spomenutog Cheneyja, naravno da postoji još iznimaka.

Al Gore je kao potpredsjednik bio gotovo nerazdvojan od Billa Clintona, a nakon što je za dlaku izgubio predsjedničke izbore 2000., globalnu slavu je stekao kao aktivist za borbu protiv klimatskih promjena.

A onda, tu je i izvjesni bivši potpredsjednik imenom Joe Biden.

Ako se ankete koje mu predviđaju pobjedu nad Trumpom pokažu tačne, bit će i on tema historijskih knjigaPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare