Životni stil

Šta u frižider, šta na policu? Koje ste namirnice cijelo vrijeme pogrešno čuvali

Mnogi u frižideru drže sve – od voća i povrća do konzervi. No, nije za svaku namirnicu dobro da stoji na niskoj temperaturi. Bright Side je izlistao što sve trebamo držati u frižideru, a za koju je hranu bolje da stoji u kuhinjskom ormariću.

Za frižider

  1. Jaja

Vjerovatno ste već negdje čuli da jaja nije dobro držati u vratima frižidera  jer temperaturna razlika prilikom svakoga otvaranja znatno smanjuje njihov rok trajanja. Stručnjaci preporučuju da jaja držite u kutijama u kojima se prodaju kako bi bila svježa duže vrijeme. Ali ih pritom ubacite na neku od polica frižidera.

  1. Brašno

Većina ljudi brašno drži u ormariću i to je pogrešno. Velika vlaga i visoke temperature mogu dovesti do pojave plijesni u brašnu, a sam proizvod postat će nemoguće upotrebljavati. Najbolja opcija je zatvorena tegla koja se čuva u frižideru ili na nekom drugom hladnijem mjestu. Temperatura bi trebala biti između 10 i 20 stepeni.

  1. Orašasti plodovi

Naprimjer, bademi i orasi bit će jestivi samo 1 – 2 sedmice na sobnoj temperaturi i nakon toga će se pokvariti. Bolje je zaštititi orašide od sunčeve svjetlosti, vlage i visokih temperatura. Treba ih čuvati u frižideru. Na taj se način mogu čuvati do devet mjeseci.

  1. Celer

Za razliku od peršuna, celer treba obvezno stajati u frižideru. Ali nemojte ga umotavati u plastičnu foliju jer će istruhnuti. Aluminijska folija u tom je slučaju mnogo bolja opcija.

Za ormariće

  1. Hljeb

Hljeb je najbolje čuvati u čvrsto zatvorenoj kutiji s malo soli, koja će ga zaštititi od plijesni. Ostavite li hljeb u plastičnoj vrećici, ostat će mekan, ali će ga za nekoliko dana prekriti plijesan. Plastične vrećice ne dopuštaju da hljeb “diše” i stvaraju visoku vlažnost, koju gljivice zaista vole. Čuvanje hljeba u frižideru također nije najbolja ideja, jer pri nižim temperaturama voda znatno brže isparava i tako će se hljeb vrlo brzo osušiti.

  1. Čokolada

Mnogi to rade, ali čokoladu nemojte držati u frižideru, čak ni ljeti. Najbolje ju je čuvati na hladnom i tamnom mjestu u kuhinji.

  1. Med

Iako nema određeni rok trajanja, med je također važno pravilno skladištiti. Trebalo bi ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u frižideru. U frižideru se može kristalizirati i izgubiti neka dobra svojstva.

  1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od direktnog sunčevog svjetla. Ali nemojte ga stavljati u frižider jer niske temperature dovode do stvaranja bijelih komadića u ulju – to je kondenzirana voda.

  1. Luk i bijeli luk

Kako bi bili svježi duže vrijeme, luk i bijeli luk najbolje je staviti na hladno i suho mjesto, naprimjer, u kutiju u ormaru. Ako imate puno luka, možete glavice vezati jednu za drugu i držati ih obješenima. U frižideru će se luk i bijeli luk brže pokvariti, ponajviše zato što će ih prekriti plijesan.

Stvari koje smiju stajati na stolu

  1. Narandže i drugi agrumi

Za njih nemojte koristiti frižider – niske temperature će voće učiniti manje ukusnim i manje korisnim za vaše zdravlje. Agrume slobodno držite na stolu u zdjeli ili bilo gdje drugdje u kuhinji, sve dok su na sobnoj temperaturi.

  1. Avokado

Kod avokada vrijede sasvim drugačija pravila. Ako je voće zrelo, možete ga čuvati u frižideru jer će niske temperature odgoditi kvarenje. Ali ako voće još nije potpuno zrelo, ne biste ga trebali držati u frižideru jer će hladnoća usporiti proces zrenja, stoga ga je najbolje držati na kuhinjskom stolu u zdjeli.

  1. Krastavci

Mogu se čuvati u frižideru, ali samo nekoliko dana. Pri niskim temperatura krastavci vrlo brzo propadaju. Da bi povrće bilo što duže svježe, trebali biste ga držati izvan frižidera.

  1. Patlidžan

Ovo povrće jako loše podnosi niske temperature. U frižideru će postati mekano i vrlo brzo će izgubiti sve svoje dobre osobine. Bolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od sunčeve svjetlosti.

  1. Paradajz

Paradajz će u frižideru izgubiti izvorni okus. Hladan zrak usporava prirodni proces zrenja paradajza i uništava tanke membrane unutar njih. To je ono što čini paradajz manje sočnim. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi u dobro prozračenoj korpici ili kutiji.