Vijesti

Šta uopće rade anesteziolozi i koliko ih KCUS ima?

Drama oko malina respiratora na KCUS-u danas je dobila svoj epilog.

Naime, nakon što su anesteziolozi upozorili Upravu ove zdravstvene ustanove, na čelu sa Sebijom Izetbegović, na pogubnost njihovog korištenja prvobitno se nije ništa desilo.

Raport je početkom prošlog mjeseca objavio interni akt u kojem anesteziolozi opisuju strahote zbog korištenja tzv. malina respiratora ali i neuslovnost u Respiratornom centru.

Iako su anesteziolozi jasno upozorili šta se dešava, uprava nije ništa učinila te su oni jutros dali otkaze

Ova afera, koju istražuje Tužilaštvo KS, otvorila je tako dodatna pitanja. Krenut ćemo od osnovnih pojmova:

Šta su malina respiratori?

To su respiratori koje je uvezla kompanija TV voditelja Fikreta Hodžića po nalogu FUCZ i Vlade FBiH. Njihove šifra je ACM812A, uvezeni su iz Kine. 100 komada je plaćeno 10,5 miliona KM.

Odmah su brojni ljekari kazali da nisu upotrebljivi na teškim covid-pacijentima. Zbog toga i kriminalnog toga sama nabavke sudi se premijer FBiH Fadilu Novaliću i ostalim upetljanim u nabavku.

Zašto ih KCUS koristi?

S obzirom da su ovu nabavku odradili uglavnom kadrovi SDA, a postoje ozbiljne sumnje da je u njoj učestvovala i sama direktorica Izetbegović jasno je da ona ima motiv da dokaže da su respiratori super. To je rekla u Sudu BiH kada je svjedočila.

Upravo je ona, kako se saznaje na KCUS-u, izdala naredbu da se malina respiratori koriste kako bi se dokazalo da rade.

Šta uopće rade anesteziolozi?

Anesteziologija je grana medicine koja se bavi anestezijom bolesnika tijekom operacije i perioperativnom njegom i liječenjem bolesnika.

Anesteziolog sigurno i bezbolno provodi bolesnika kroz operaciju koja bi ga inače ubila.

Koliko KCUS ima anesteziologa?

Prema posljednjim podacima KCUS ima više od 60 anesteziologa, tačnije 63.

Hoće li odlazak 13 anesteziologa ugroziti KCUS?

Sad neće. S obzirom da mali broj novozaraženih neće biti preopterećenja. Međutim, ukoliko dođe do drastičnog povećanja to će sigurno uzrokovati opterećenje.

Ko je kriv?

Sebija Izetbegović.

Naime, uprkos jasnom upozorenju anesteziologa kao glavna i odgovorna na KCUS prof. Izetbegović nije poduzela skoro ništa. Osim što je vršila dodatni protisak na anesteziologe da demantirao pismo koje su ranije napisali.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare