Politika

Šta želi poručiti Grlić Radman: Bilo kakva izmjena Dejtona bila bi katastrofalna po mir i sigurnost u cijeloj Evropi

Daytonsko-pariški sporazum najvažniji je mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata, rekao je u četvrtak ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, upozorivši da bi njegove izmjene bile „katastrofalne za mir u cijeloj Evropi“.

Hrvatski šef diplomatije učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, na panelu naziva „Izgradnja povjerenja kroz dijalog“, prenosi Hina.

Grlić Radman je pritom rekao kako je ohrabrujuće što su, „kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustva u ovoj regiji razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima“.

Kao primjere je naveo Erdutski sporazum iz 1995., kojim je započeta mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u Hrvatsku, te Daytonsko-pariški sporazum.

Taj je dogovor nazvao najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svjetskog rata, rekao je ministar, pa naglasio kako je njime zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 jamči jednakost triju konstitutivnih naroda.

„Važnost Daytonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku“, ponovio je ministar, dodavši kako se u posljednje vrijeme događaju pokušaji političkih struktura unutar BiH da dovedu taj dogovor u pitanje.

„Posljedice toga bile bi katastrofalne za mir i sigurnost u cijeloj Evropi“, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman jedan je od najisturenijih HDZ-ovih kadrova koji se uporno petlja u unutrašnje odnose u BiH. Inače, HDZ-u Hrvatske, dakle stranci iz koje dolazi Grlić Radman, neprihvatljivo je da se zbog izmjene Izbornog zakona mijenja i Ustav BiH. Pored toga, oni zajedno s Draganom Čovićem, insistiraju na ‘legitimnom predstavljanju’ kao i konstitutivnosti naroda. Takva politika dobila je već nekoliko diplomatskih šamara iz Njemačke ali i SAD, koje su odbacile bilo kakvo legitimno predstavljanje te zagovaraju promjenu Ustava.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare