Šta znači najava šefa diplomatije Hrvatske?

725

Odluka Kriznog stožera Hrvatske o uvođenju obaveznog 14-dnevnog karantina za državljane BiH koji ulaze u ovu državu, od početka graniči s logikom.

Nadležni u Hrvatskoj su to pravdali rastom broja zaraženih koronavirusom u BiH, iako i sami bilježe rapidan rast slučajeva zaraze Covidom-19.

Pored toga, dali su autogol jer je takva odluka nanijela direktnu štetu hrvatskom turizmu, jer su građani BiH masovno odustali od odmora u Dalmaciji. Rezultat su prazne plaže.

Već nekoliko dana nakon toga, ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović najavio je ukidanje sporne odluke. To bi Stožer trebao sutra usvojiti.

Međutim, isti dan, dakle danas, je ministar vanjskih i evropskih poslova RH Gordan Grlić Radman najavio da će o pitanju otvorenosti granica pratiti stav EU.

Šta to znači?

Evropska komisija trebala bi sutra donijeti odluku o tome kome je dozvoljen ulazak u EU. A odluka će se donijeti po broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Kako je objavila Radio Slobodna Evropa, BiH neće ući u krug tih zemalja, te će nam opet biti rampa.

Dakle, izjava Grlić Radmana znači da bi već sutra odnosno prekosutra, iako Stožer ukine svoju odluku, za bh. državljane opet bilo nemoguće ući u Hrvatsku bez karantina.

Čemu onda ukidanje?

Iako nema zvaničnog objašnjena sve je jasnije da se radi o klasičnoj političkoj odluci Hrvatske. 5. jula u Hrvatskoj će se održati izbori. Njihovo održavanje bi bilo ugroženo ukoliko bi Hrvatska bilježila ogroman broj zaraženih, a okupljanja oko birališta samo bi se mogla tretirati kao epidemiološki opasna. Takav scenario nikako ne ide u korist vladajućim strankama, prije svega HDZ-u.

Odlukom o obaveznoj samoizolaciji, Hrvatska je spriječila povećanje broja zaraženih. S obzirom na žestoke reakcije, danas najavljuju ukidanje, a već prekosutra bi takvu odluku mogla donijeti EU. U tom slučaju Hrvatska je čista.