IT

Stalo vam je do privatnosti na iPhoneu? Provjerite ove postavke

Apple cijelo vrijeme naglašava da brine o privatnosti korisnika iPhonea, no iskreno – nikad ne možete biti presigurni. Pobrojali smo nekoliko postavki koje će vam pomoći u bijegu od nebrojenih digitalnih znatiželjnika.

Prva stvar koju bismo predložili svim korisnicima iPhonea vezana je uz njegove polazne postavke. Tokom prve instalacije i ponekad nakon onih većih, iPhone zna zatražiti dozvolu za sakupljanje podataka i slanjem istih Appleu. Riječ je o anonimnim informacijama koje pomažu pri borbi s bugovima te olakšava razvoj operativnog sistema, no ako ih vi ne želite dijeliti, na to imate potpuno pravo.

Isključite dijagnostiku

Da biste isključili slanje dijagnostike, odite u Settings > Privacy > Analytics & Improvements. Tamo isključite Share iPhone Analytics kako biste zaustavili slanje podataka Appleu.

Kad ste već tu, možete isključiti poboljšanje Siri, kao i dijeljenje analize iClouda kako biste zaustavili slanje analitičkih informacija vezanih uz vaš iCloud profil.

Isključite personalizirane reklame

Kao i većina ostalih usluga i platformiu, iOS koristi personaliziranje raklama, što znači da vaše informacije poput starosti i vrste uređaja služe za isporuku relevantnih reklama.

Ako biste radije zaobišli Appleovu reklamnu platformu, samo isključite personalizirane reklame u Settings > Privacy > Apple Advertising. Na ovoj stranici također ćete moći pročitati o tome na koji način reklame u Appleu uopće funkcioniraju. Da biste ih isključili, samo prebacite slajder za personalizirane reklame na sivo. Podsjetimo, ovime nećete smanjiti broj reklama, već ćete ih samo učiniti malo više nasumičnima.

Pripazite na dijeljenje lokacije

Dozvoljavanje pristupa lokacijskim informacijama nužno je za mnoge aplikacije, uključujući one za digitalnu navigaciju (poput Google Mapsa), no postoji velik broj drugih aplikacija koje traže pristup, te kojima ga ne biste trebali pružiti.

Odlaskom u Settings > Privacy > Location Services moguće je promijeniti opcije vezane uz dijeljenje lokacije.

Provjerite dozvole za kameru i mikrofon

Iako smo već posjetili stavke u Settings > Privacy, valja naglasiti da tamo ima još nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Birajte vrstu dozvole (mikrofon, kamera, bluetooth) da biste izabrali koje aplikacije smiju koristiti koju funkciju. Isplati se pogledati svaku stavku u slučaju da neke aplikacije imaju dozvolu pristupa podacima koji nisu nužni – kontaktima ne morate dati informacije o igrama koje igrate, kao što aplikaciji za shopping ne morate dati pristup mikrofonu.

Ako želite riješiti ‘sve odjednom’, možete potražiti stavku Tracking, odnosno praćenje koje možete isključiti u svim uslugama koje koristite.

Isključite praćenje stranica u Safariju

U Settings > Safari uključite blokadu praćenje preko više stranica aktivacijom Prevent Cross-Site Tracking te nakon toga počistite podatke vezane uz povijest surfanja i podatke web stranica kako biste počeli iz nova.

Sakrijte sadržaj poruka dok je uređaj zaključan

Podsjetnici na zaključanom smartfonu su izvrsna stvar, no također mogu napraviti štetu ako vam netko gleda u smartfon. Ovo je moguće suzbiti blokiranjem sadržaja podsjetnika osim ako je uređaj otključan. Ovu karakteristiku možete uključiti odlaskom u Settings > Notifications te biranjem Show Previews. Podsjetnike možete namjestiti da se prikazuju uvijek, dok je telefon otključan ili nikad. Predlažemo aktivaciju ‘When Unlocked’ prije svega zato jer se radi o svojevrsnom kompromisu između potpune tajnosti i mogućnosti korištenja podsjetnika.



Povezani postovi: