Politika

Stanić: “Mislimo da je ljubav između SDA i SNSD-a negdje pukla”

Predsjednik Kluba SDS-a u NSRS Miladin Stanić iznio je svoje stavove i viđenje situacije na sjednici NSRS, kao i obraćanje Dragana Čovića i Milorada Dodika entitetskom parlamentu.

Istakao je da je ekonomsko socijalna situacija bolja u FBiH nego u RS i da SDS jedino želi da narod, bilo koje nacije, ne odlazi više sa ovih prostora, prenosi BHRT.

Blijedo obraćanje

"Jako blijedo obraćanje predsjednika (Dodika, op.a.) Skupštini bez ikakvih argumenata, da bi na kraju onaj ko je inicirao ovu skupštinu iznio neke zaključke nabacane, imao je jednu nekonzistentnu diskusiju u kojoj se vidi da je nervozan i da ne vidi ozbiljna rješenja.

Što se tiče gospodina Čovića, on je došao više da zadovolji sujetu svog sagovornika. Moj lični stav je da se ova vrsta razgovora treba odvijati u institucijama BiH", kaže Stanić.

Takođe smatra da ova sjednica NSRS neće doprinijeti nikakvom poboljšanju odnosa niti razgovora, nego da će samo produbiti krizu u BiH.

Upitan za razlog nervoze Milorada Dodika, Stanić kaže da smatra da je Dodik uzeo previše para i da to više ne zna nositi.

Rekao je da nije principijelno da se razgovara dvopartitno, nego tropartitno, te da vlast u Sarajevu treba da sjedne i da se dogovori međusobno.

"Ima svoje legitimno pravo da se ne odazove (Izetbegović, op.a.), mi iz SDS-a i dalje mislimo da su institucije BiH legitimne za razgovor, mislimo da je ljubav između SDA i SNSD-a negdje pukla", smatra Stanić i dodaje da "ovakva vlast ne treba nikome".

Izlaganjem Čovića u Parlamentu RS, kako kaže, potvrđuje se da se "Bakir na neki način igra sa njima i jednim i drugim, te da će vrijeme pokazati ko je u pravu, da se bolje dogovarati, a ne da se radi ovako kako se radi".

"Na nivou ovakvih odnosa, zvati Bakira u NSRS je kao da zovete vuka da čuva ovce", kaže stanić.

"Mi ne pravimo problem oko dogovora, treba se dogovarati na ravnopravnim odnosima, BiH ne treba nikakve podjele nego ekonomsko socijalni boljitak, da nam narod ostane ovdje. Nije problem više čak ni ta rogobatna vlast, problem je u odlasku naroda jer jednako odlaze svi sa ovih prostora", ističe Stanić.

Stanje bolje u FBiH

Stanić smatra da je ekonomsko socijalno stanje bolje u FBiH nego u RS.

"Dodik se frlja sa podacima, govori potpuno suprotne stvari i jako je teško na nivou BiH ili RS ko više uvozi ili ko manje jer uvoz ide preko mješovitih preduzeća iz dva entiteta i tu se ne može doći do apsolutnih pokazatelja", smatra on.

Komentarišući proteste boraca ispred Skupštine, Stanić je istakao da vlast ignoriše sve nevladine organizacije, borce, privrednike i ostale, te da ih je podijelila i tako razjedinila.

"Boračka formacija ima 17 udruženja u RS, tu treba da bude krovno udruženje, oni su podijeljeni i zato ne mogu ostvariti svoja prava, a činjenica je da su im prava uskraćena", naveo je.

Rekao je da će Dodik biti uhapšen ako samo pokuša da povuče vojsku ili uveze lijekove mimo državne agencije.

"Njima trebaju jeftini politički poeni da se održe na sceni jer znaju da su im za petama i sudovi i istražioci, ako sudstvo proradi, moraju zaglaviti u zatvoru jer su napravili više milijardi štete za vrijeme svoje vladavine", naveo je Stanić.

Govoreći o pregovorima u Neumu, on je rekao da RS nema problem u dijelu izbora člana Predsjedništva, da je uvijek za dogovor i da je siguran da neće biti dogovora.

"Nisu veliki igrači ni Bakir ni Dragan niti Mile koliko je jak svijet i koliko je veliki narod. Neće narod dozvoliti da ne bude izbora", izjavio je.