Politika

Stanić: U RS je umrlo 4.680 pacijenata. Veliki su propusti, tražim hitnu reviziju

“Kad uzmemo miješanje politike u struku tokom pandemije, nejasne smjernice primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatak inovativnih lijekova za Covid-19 koje je Srbija davno nabavila, dolazimo do brojnih razloga koji su nas svrstali na neslavno prvo mjesto po smrtnosti na milion stanovnika u Evropi “, istaknuo je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić.

Prema njegovim riječima, 4.680 umrlih na milion stanovnika u RS „zahtjeva i te kakvu reviziju i preispitivanje naših pogrešnih poteza“.

Stanić je kazao da na sve ovo dolazi sada aktuelna „afera kiseonik“ i nabavka antigenih brzih testova gdje nadležni organi tek treba da utvrde sve aspekte.

“Čelni ljudi zdravstva se ne bave posljedicama, već uzrocima. Smrtnost je izuzetno visoka u odnosu na broj oboljelih, a i kada gledamo na milion stanovnika. Naročito je nepovoljna situacija u Republici Srpskoj gdje je na milion stanovnika, sa 26. oktobrom, umrlo 4.680 od zaraze Covid-19”, poručio je Stanić.

On naglašava da se može donekle složiti s činjenicom da je na to utjecala starost stanovništva i komorbiditeti, ali da ne može nikako prihvatiti da je to posljedica loše evidencije, jer RS ima Zakon o evidencijama u zdravstvu, te su se morale izraditi jasne smjernice za potvrđivanje i klasifikaciju smrti od Covid-19.

“Ako te smjernice nisu urađene, onda je to veliki propust, jer su dostupne na stranici Svjetske zdravstvene organizacije i potrebno ih je samo preuzeti i prevesti. Trebalo je kontinuirano pratiti i izvještavanje, kako bi se izbjegle ove proizvoljnosti”, navodi Stanić, saopćeno je iz SDS-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare