Politika

Stanivuković pred zgradom RTRS razotkrio novi kriminal: Pola miliona KM budžetskih para samo za jednu firmu, pozivam MUP

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je danas na predstavljanju najnovijeg izvještaja Tima za reviziju u Banjoj Luci, ispred zgrade RTRS, da je vlast u RS svojevremeno dala 525.000 KM za most u Dervišima koji je napravljen samo za jednu firmu.

“Prvobitno je namijenjen za firmu Bude Stankovića. Vlasnik firme “InterKont” muž je njegove rođene sestre. 4,6 miliona KM samo od Vodovoda. A ona radi u Vodovodu. Samo oni mogu da rade i samo oni mogu da prodaju satove za vodu. To je porodica Zeljković, ona radi za Vodovod. Ovaj stadion vodi drugi sin njegove sestre i zeta. Ovo iza nas je zgrada jednog kuma, ono drugo je zgrada drugog kuma koji hoće da je proda Upravi za indirektno oporezivanje BiH”, istakao je Stanivuković.

Bivši zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić je svojevremeno, rekao je Stanivuković, radio puno, ali za sebe. Stanivuković ističe da je Amidžić osnovao firmu Euros.

“Uložio je 225.000 KM početnog kapitala. Ta firma radi i sa Vodovodom, sa dvoranom Borik, sa Gradom. Siniša Kurteš nas je koštao 75.000 KM kao savjetnik za EBRD i za Vodu II. Ne zaustavljaju se tu. Od Euros firme prave Smart solutions koja pravi zgrade u Banjoj Luci. Brzo dobijaju građevinske i upotrebne dozvole. Odjednom dolaze put, vrelovod, kanalizacija do njihove zgrade”, rekao je Stanivuković na presu koji je više ličio na predizborni skup.

PROČITAJTE  Ministrica osula paljbu po Stanivukoviću: On drsko laže. Prazne priče vječitog studenta

“Amidžić ima i firmu Finos u Fin kredit koja se vodi na Amidžićevu ženu. Kad se otvorila Eko toplana Kurteš je 2016. godine u Švajcarskoj otvorio kompaniju “Perfect'eau sarl”. Nakon toga osnivaju i “A&K consulting”. EUROS 2016. godine ima dobit 145.000 KM, a prošle godine 4,7 miliona KM. Pozivam MUP da se bavi ovim, pozivam RTRS da ovo prenese i pozivam njih da demantuju ako nešto nije tačno”, rekao je Stanivuković.

On je rekao da će podnijeti krivične prijave protiv Amidžića i Kurteša. Tim za reviziju, istakao je Stanivuković, sada istražuje Eko toplanu.

“Grad Banja Luka je morao da isplati 2,1 milion KM zbog toplane na Starčevici”, rekao je Stanivuković.

PROČITAJTE  Žestok okršaj Stanivukovića i Gorice Dodik:"Za razliku od tebe ja se ne slikam i ne družim sa kriminalcima"

Grad je odlučio da na Starčevici pravi toplanu na privatnoj zemlji. To se dešavalo u vrijeme mandata Slobodana Gavranovića. Građevinska dozvola je, dodao je on, dobijena mimo zakona.

“Kad se toplana gradi, dolazi Đoko Ekvator i kupuje tu zemlju. I to je, naravno, dogovoreno. Fiktivno je povećana cijena i zemljište je prodano za tri stana, a sada moramo da platimo 2,1 miliona KM”, rekao je Stanivuković.

Bivši gradonačelnik Igor Radojičić je, dodao je on, javno istraživanje uoči lokalnih izbora platio iz budžeta Grada. To istraživanje je, kazao je, plaćeno 20.000 KM.

Stanivuković je govor nastavio na ulazu u zgradu RTRS uz veliku podršku građana koji su skandirali njegovo ime.

Rekao je da će “Kajak” biti porušen u oktobru i pozvao sve da “zajedno ruše Kajak”.Povezani postovi: