Politika

Stanivuković protiv sankcija Dodiku: To nam se uvijek vraćalo kao prokletstvo

Tezu da ne može biti alternativa Miloradu Dodiku, čini se da je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković potvrdio u intervjuu za srbijansku agenciju Tanjug.

Stanivuković je kazao da je RS neupitna i trajna i sa njom i njenim nadležnostima niko nema pravo da se igra.

On je poručio i da se zalaže da se RS dodatno osnaži i da joj se ‘vrate oduzete’ nadležnosti.

“Meni i Republici Srpskoj je važno da u svakom trenutku budemo jednoglasni i pratimo stav Srbije koja je garant poštovanja Dejtonskog sporazuma. To govori da se poštuje teritorijalni integritet BiH, ali prije svega, integritet RS”, rekao je Stanivuković za Tanjug.

Ocijenio je da postoje namjere ne samo u BiH, već i u Evropi i svijetu da se RS oduzmu nadležnosti i dodao da mnoge već jesu za šta, ističe, odgovornost snose i političari koji su više od 20 godina vodili Republiku Srpsku i koji su, kaže, to dozvolili.

“Krivca možemo tražiti u onima koji su nas napali, ali su krivci i oni koji su tako nešto dozvolili. Vrlo često to nije bila jednosmjerna komunikacija, imali ste one koji hoće to da uzmu, ali i neke koji su to dozvolili, koji se nisu bunili, koji su možda za to dobijali neke druge privilegije”, naveo je Stanivuković.

Ističe da se zalaže za to da se RS dodatno osnaži i da joj se vrate oduzete nadležnosti koje je izgubila i smatra da to treba raditi dugoročno i mirno jer, kako kaže, sve što je radikalno može da se vrati kao bumerang.

Na pitanje kako vidi sve češće prijetnje sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i da li bi to toga moglo da dođe i kako bi to uticalo na građane RS, Stanivuković kaže da je kategorički protiv sankcija prema bilo kom političaru, pogotovo prema onima koji, kakvi god da su, ipak predstavljaju određeno vrijeme, narod i RS.

“Ako pogledamo kroz historiju, koliko god se nekada radovali egzekuciji nekog našeg lidera, to nam se vraćalo kao neko prokletstvo i želim da to prokletstvo konačno izbjegnemo kao narod”, kaže Stanivuković.

Komentarišući odluku Skupštine RS koja je usvojila zaljučke da se zakoni i drugi propisi, kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH, neće primjenjivati na teritoriji RS, a imajući u vidu da je opozicija, kojoj pripada i Stanivukovićeva Partija demokratskog progresa, napustila sjednicu i nije glasala, kaže da su takve odluke ozbiljna pitanja i da ne smiju biti politički trik.

“Ne smiju biti predizborna kampanja već jedno dugoročno pitanje. To je pitanje koji mudri političari danas započinju svjesni da taj epilog ne mogu dočekati, ne zato što nisu sposobni nego zato što su to procesi koji traju”, navodi Stanivuković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare