Vijesti

Stanivuković za Tanjug: Dritanu i meni zajednička je borba protiv “sličnih diktatorskih sistema“

Pobjeda u Banjoj Luci uvod je u promjene u cijeloj Republici Srpskoj, uvjeren je novoizabrani gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

“Ova pobjeda se u Banjoj Luci čekala 22 godine. Za to vrijeme Banja Luka nije izrodila novo lice, ni novu politiku kao alternativu vladajućoj politici u RS, zbog čega ova pobjeda nosi epitet historijske i predstavlja uvod u promjene koje su neminovne na opštim izborima za dvije godine”, kaže Stanivuković u razgovoru za Tanjug.

Ističe da je očekivao pobjedu na lokalnim izborima u glavnom gradu RS, jer su, kaže, građani godinama čekali da akumulirano nezadovoljstvo politikom Milorada Dodika ”pretvore u povJerenje” prema novom licu u politici.

Na pitanje da li su Banjalučani istovremeno glasali i protiv dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića, kadra iz Dodikove SNSD, i načina na koji je vodio grad, Stanivuković odgovara da je poraz Radojičića posljedica njegove vezanosti za jedan sistem, ali nedovoljne hrabrosti da se odupre sistemu koji je, kaže, godinama ucjenjivao i maltetirao građane.

Smatra da je Radojičić poražen jer je šutio na korupciju i neodgovorno se odnosio prema nerasvjetljenim ubistvima u Banjaluci, što su građani, kaže Stanivuković, razumjeli kao saučesništvo i odobravanje.

”Radojičić se ograđivao da nema nadležnost da se bavi ubistvima, što je činjenica, ali to treba da brine onog ko vodi grad. Bit ću gradonačelnik koji će prevazilaziti nadležnosti, ali ne da bih se pravio važan, već zato što je moja dužnost da brinem i da druge institucije vučem za rukav, ako ne reaguju”, kaže Stanivuković.

Moja želja je da stasam u državnika

Poruke Dodika o teškoćama sa kojima će se suočiti novoizabrani gradonačelnik, budući da u gradskom parlamentu većinu ima Dodikova SNSD, Stanivuković je, kako navodi, razumio kao prijetnje i neodgovorno ponašanje, te podsjetio da član Predsjedništva BiH nema nikakve ingerencije na teritoriji Banje Luke.

”Umjesto da na toj poziciji budete državnik, prijetite sankcijama najvećem gradu u RS samo zato što vam se ne dopada gradonačelnik koji je izabran”, navodi Stanivuković.

Smatra da takve prijetnje dodatno otežavaju narodu koji je, kaže, godinama opterećen ekonomskim i socijalnim problemima, trenutno i zdravstvenim, i koji još nosi ožiljke iz posljednjeg rata.

Na Dodikove poruke Stanivuković je, kaže, odgovorio “pomirljivo“ i “otvorio vrata saradnje“ prijedlogom da načelnici i direktori preduzeća u Banjoj Luci, koji su dobro radili svoj posao, poslije sprovedene revizije, ostanu na funkcijama.

“Pružio sam ruku i svim odbornicima, bez obzira na stranačku pripadnost, da zajedno radimo, da ne gledaju Banju Luku samo kroz mene, nego kroz sve nas zajedno. Spreman sam i da nastavimo kvalitetne projekte, a ima ih, koje je započeo Radojičić”, kaže Stanivuković.

On, međutim, kritikuje prethodnu vlast da nema rezultata u privredi, dovođenju investicija, otvaranju novih radnih mjesta, što će, najavljuje, biti prioriteti nove gradske uprave kroz regionalnu saradnju, prije svega sa Beogradom i Vladom Srbije.

”Srbija je posljednjih godina pomogla RS sa više od 60 miliona eura. To je budžet Banje Luke, pa onda može da se razume koliki je značaj te pomoći”, navodi Stanivuković.

Naglašava da je nastavak saradnje i jačanja ”bratskih i prijateljskih veza” sa Beogradom i Srbijom imperativ za svakog gradonačelnika Banje Luke.

‘Zainteresovani smo da preuzmemo pozitivne prakse iz Beograda u rješavanju problema vrtića, brojnih infrastrukturnih i komunalnih problema… Ako naši odnosi mogu da se poboljšaju, a uvijek može bolje, činit ćemo sve napore u tom pravcu”, poručuje Stanivuković.

Na pitanje kako vidi to što je Banja Luka izabrala novo, mlado lice za gradonačelnika, dok će Sarajevo, po svemu sudeći, voditi Bogić Bogićević, visoki funkcioner iz bivše SFRJ, Stanivuković odgovara da budućnost nije u mladim, već poštenim ljudima, da on pristaje jedino na podjelu na poštene i nepoštene političare i da je to ključno za oba grada.

”Ne bih nikom zamjerao zbog godina, ne opravdavam ni ako se meni zamjera. Godine ne treba da budu determinanta onoga što mogu da uradim, a mlad čovjek može mnogo toga, što ću i dokazati. Ali, i ljudi sa 50, 60 ili 70 godina mogu da imaju nevjerovatnu energiju, vidjeli smo to na primjeru američkih izbora”, ukazuje Stanivuković.

Upitan za dalje ambicije u politici, Stanivuković kaže da se njegov politički angažman ne bi završio da je ishod izbora u Banjoj Luci bio drugačiji, te da će nastaviti da se bavi politikom..

”Moja želja je da stasam u državnika, a to je neko ko voli narod, dok političar brine samo o izborima. Želim da brinem o narodu i to je za mene viši cilj, životna misija. Moj stric, čije ime nosim, položio je život za RS i odatle kreće ta nit u koju je utkan moj dugoročni put i posvećenost da činim najpozitivnije za svoju otadžbinu i svoj narod”, kaže Stanivuković koji je na izborima bio kandidat Partije demokratskog progresa.

”Za nove pobjede” na općim izborima 

Najavljuje da će u naredne dvije godine aktivno učestvovati u političkim procesima u RS, prije svega vođenjem Banje Luke, ali i kroz afirmaciju novih lica ”za nove pobjede” na opštim izborima za dvije godine.

Na konstataciju da pojedini analitičari prave analogiju između njega i crnogorskog političara Dritana Abazovića, Stanivuković odgovara da su im zajednički mladost, polet i zanos i to što su se u teškim, ali različitim uslovima, borili protiv “sličnih diktatorskih sistema“.

Za Abazovića kaže da je pošten čovek koji nije spreman na neprincipijelne dogovore zarad funkcije u čemu su, kaže Stanivuković, takođe slični.

”Međutim, kada se dublje u analizira, vide se razlike među nama, prije svega, ideološke. Iako je obojici čovjek središte politike, moj naglasak je na rodoljublju i patriotizmu, dok tih emocija i izražajnosti skoro da nema kod Dritana, koji je potpuno građanski opredijeljen”, objašanjava Stanivuković.

Ističe da će pružiti ruku saradnje svakom kvalitetnom mladom čovjekom, ne gledajući potencijalne razlike – stranačke, vjerske, nacionalne ili državne.

”Želim da gradim mostove koji će Banju Luku spajati sa svakim gradom u RS i BiH, u našoj matici Srbiji, ali i šire, sa Zagrebom, Ljubljanom, Podgoricom…”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare