Svijet

Stanje je alarmantno: Rusija prvi put od početka inavzije priznala ono o čemu se na Zapadu govori

Po prvi put od početka invazije na Ukrajinu Rusija je priznala da joj ponestaje oružja, nakon što je vlada predsjednika Vladimira Putina izradila nacrt saveznog zakona koji bi zemlji omogućio brzi popravak oružja i vojne opreme.

Kremlj je u četvrtak navečer podnio Državnoj dumi prijedlog zakona o “posebnim ekonomskim mjerama” za “protuterorističke i druge operacije” izvan Rusije.

U obrazloženju priloženom uz prijedlog zakona stoji da postoji, posebno usred Putinova rata protiv Ukrajine, “kratkoročno povećana potreba za popravkom oružja i vojne opreme”.

Prijedlogom zakona, među ostalim, predložene su “upotreba materijalnih sredstava iz državnih rezervi” i “privremeno aktiviranje mobilizacijskih kapaciteta i objekata”, kao i prekovremeni rad u “pojedinim organizacijama”.

U tekstu nacrta zakona ističe se potreba da Rusija popravi svoje oružje i vojnu opremu usred “specijalne vojne operacije na teritorijima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Ukrajine”, misleći na rat protiv Ukrajine, koji je Putin pokrenuo krajem februara, piše Newsweek.

“Potreba za hitnim ispunjavanjem ovih zahtjeva, posebno u kontekstu uvođenja restriktivnih mjera od strane stranih država i međunarodnih organizacija protiv ruskih građana i ruskih pravnih osoba, zahtijevat će privremeno usmjeravanje napora u određenim sektorima ekonomije (u određenim područjima), ponovno učitavanje proizvodnih kapaciteta organizacija vojno-industrijskog kompleksa, uključujući mobilizaciju, i organiziranje resursne podrške za isporuke u okviru državnog odbrambenog naloga”, navodi se u noti.

Prema obrazloženju, prijedlog zakona, ako bude potpisan, dat će Kremlju ovlasti “da uspostavi posebne propise koji se tiču ​​radnih odnosa za određene organizacije, njihove odjele i odabrane proizvodne pogone”.

Vojni gubici

Ovo je prvi put da je Rusija signalizirala da trpi ogromne vojne gubitke u svom ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici redovito daju najnovije informacije o gubicima ruske vojske. Glavni štab oružanih snaga Ukrajine u petak je na Facebooku objavio da je Rusija dosad izgubila 35.750 vojnika, 1.577 tenkova, 3.736 borbenih oklopnih vozila, 796 artiljerijskih sistema, 246 višecijevnih bacača raketa, 105 sistema protuzračne odbrane, 217 aviona. , 645 operativno-taktičkih bespilotnih letjelica, 15 brodova/čamaca, 2610 vozila i cisterni te 186 helikoptera.

Ruski dužnosnici do sada su javno poricali da Moskva ima poteškoća s održavanjem Putinovih ratnih napora.

Britansko ministarstvo odbrane napomenulo je u obavještajnom ažuriranju krajem maja da je odluka Rusije da rasporedi stare tenkove iz sovjetske ere na bojnom polju pokazala “ruski nedostatak moderne opreme spremne za borbu”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare