Svijet

Stanovnik okupiranog grada: Osjećamo se kao da živimo noćnu moru

Reporter The Guardiana Shaun Walker se javio iz Berdjanska, grada na jugu Ukrajine, koji već dvije sedmice kontroliraju ruski vojnici.

Lokalno stanovništvo i gradski dužnosnici u okupiranim gradovima poput Berdjanska nisu na meti zračnih napada, ali su suočeni s valovima propagande. Lokalna radio postaja pušta sovjetske balade i ruske pop pjesme, koje povremeno prekidaju isječci iz govora Vladimira Putina i vijesti o Ukrajini koja je “oslobođena od nacista”, izvještava Walker.

“Osjećamo se kao da živimo noćnu moru i ne znamo kada će ovaj grozni san završiti”, rekao je jedan gradski vijećnik koji je zatražio da ostane anoniman. “Još uvijek ne možemo vjerovati da se to moglo dogoditi”, rekao je.

Dok neki stanovnici okupiranih gradova organiziraju javne proteste, izvještava Walker, otpor okupaciji predstavlja značajan rizik. U obližnjem Melitopolju, još jednom okupiranom gradu, ruski vojnici su navodno u petak navečer oteli gradonačelnika koji im se protivio. Izveli su ga iz ureda s torbom na glavi i otada ga niko više nije vidio ni čuo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare