Dodik za govornicom ljut
Vijesti

State Department: Nećemo pomoći Dodikovom režimu da koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda

Sjedinjene Američke Države ponovo su se oglasile u vezi najave Milorada Dodika da će prekinuti kontakte sa  službenim predstavnicima SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Rano jutros jasnu poruku je uputio Vedant Patel, pomoćnik američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena.

State Department se oglasio

Poruka je objavljena na službenom Twitter profilu State Departmenta.

“Sjedinjene Američke Države stoje uz narode Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj. Nećemo pomoći režimu Milorada Dodika da koristi autoritarne taktike protiv vlastitog naroda”, navodi se u poruci.

Podsjeća se da se jučerašnja najava predsjednika Republike Srpske Dodika da će Vlada RS prekinuti kontakt sa zvaničnicima SAD i Ujedinjenog Kraljevstva još jedan korak na opasnom putu koji je odabrao.

To je, kako naglašavaju iz Ambasade SAD u BiH, put izolacije i autoritarne vladavine.

Poruka Pathela

“Sjedinjene Države imaju dugogodišnju saradnju s institucijama Republike Srpske i nastavit ćemo pružati pomoć građanima RS kao što smo to činili svih ovih godina.

Dugogodišnji partneri

Nećemo pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidaytonskih aktivnosti.

Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvaćanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese”, naveli su iz ambasade SAD.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare